Транскордонне співробітництво прискорює економічний розвиток периферійних районів – експерт

08 июн, 14:31

Протягом двох днів 7 і 8 червня у Львові збираються політики, науковці і громадськість щоб обговорити особливості транскордонного співробітництва, перспективи малого прикордонного руху та, особливо, економічний вимір транскордонної співпраці під час ІV Українсько-польського наукового форуму «Транскордонне співробітництво та спільний європейський простір: теорія, практика і нові можливості».

Форум організований Інститутом гуманітарних і соціальних наук Національного університету «Львівська політехніка» (Україна) та Інститутом політичних наук Вармінсько-Мазурського університету в Ольштині (Польща).

Участь у науковій дискусії взяв експерт з регіонального розвитку Львівського ЦРМС, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» Зеновій Сірик. За його словами, «транскордонне співробітництво є інструментом прискорення темпів економічного розвитку периферійних районів з метою поступового подолання їх відставання від більш розвинутих територій. Формат такої співпраці є ефективним інструментом створення «спільної Європи» без внутрішніх кордонів. Бюджет ОТГ з розвитком транскордонного співробітництва зазнає не тільки значних надходжень, але й підвищує ефективність управління громади», – зазначив Зеновій Сірик.

Активізація роботи територіальних громад із транскордонного співробітництва дасть можливість безпосереднього доступу місцевих рад до коштів міжнародних організацій, що своєю чергою посилить їх фінансову незалежність.

На перспективу, транскордонне співробітництво іноземних держав із ОТГ посилить конкурентоспроможність, активізує інвестиційну активність зовнішніх ресурсів, забезпечить можливість розвитку місцевого самоврядування із прискоренням процесу інтеграції нашої країни в європейське співтовариство, підвищить рівень життя населення в ОТГ.

Щорічний науковий захід став ефективною платформою для налагодження українсько-польських взаємин у межах освітньо-наукового простору, інститутів громадянського суспільства та органів державної влади різного рівня.

Під час форуму йтиметься також про політико-правовий, безпековий і економічний виміри формату співпраці, інтеграційний потенціал для Європейського Союзу та політико-правовий статус територіальних громад. Учасники заходу також обговорять соціокультурні питання і екологічні аспекти транскордонного співробітництва у Європі для вироблення пропозицій до реалізації євроінтеграційних прагнень України та посилення українсько-польської співпраці.

У рамках форуму відбудеться круглий стіл на тему «Підсумки першого року безвізового режиму між Україною та ЄС: факти, тенденції та завдання».


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/439094.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua