УКРАЇНА ТА БІЛОРУСЬ ПОКРАЩУЮЮТЬ ТРАНСКОРДОННУ СПІВПРАЦЮДЛЯ СПІЛЬНОЇ БОРОТЬБИ З ПРИРОДНИМИ ПОЖЕЖАМИ В ЗОНІ ВІДЧУЖЕННЯ

18 май, 14:05

У звязку з підвищенням ризиків виникнення природних пожеж, а також активізацією пожежонебезпечного періоду 2018 року, ОБСЄ реалізує в Україні проект по посиленню транкордонного співробітництва між МНС Республіки Білорусь та ДСНС України у питаннях управління стихійними пожежами на території зони відчуження Чорнобильської АЕС.
 
Враховуючи високу пожежну небезпеку в лісових насадженнях зони відчуження та антропогенну причину виникнення 90 відсотків лісових пожеж, вважається доцільним вжити заходів щодо запобігання виникненню таких займань, випалюванню сухої рослинності на сільськогосподарських угіддях та відпрацюванню спільних дій профільних служб України та Білорусі по організації гасіння природних пожеж у зоні відчуження. 

Саме тому упродовж 17-18 травня 2018 року на базі Університету цивільного захисту МНС Ресупубліки Білорусь, м.Гомель, будуть проведені спеціалізовані тренування для фахівців з пожежної безпеки та лісової охорони обох держав з метою покращення організації гасіння транскордонних пожеж у зоні відчуження Чорнобильської АЕС. Основним завданням даної ініціативи є відпрацювання механізмів спрощеного перетину державних кордонів пожежниками України та Білорусі у випадку займань лісових масивів, що знаходяться на межі державних кордонів у зоні відчуження.

Окрім того,  буде погоджено порядок оперативного обміну інформацією між відповідними службами Білорусі та України в разі виникнення загрози пожежі або загрози перенесення шлейфу радіоактивного диму на територію сусідньої держави.

Очікується, що відомства з надзвичайних ситуацій, агентства, що відповідають за зону відчуження, прикордонні, митні та правоохоронні органи, а також місцеві органи влади обох держав ознайомляться з чітким механізмом взаємодії під час ліквідації масштабних природних пожеж та їх наслідків в зоні відчуження.

Серед учасників тренувань були присутні представники Департаменту по ліквідації наслідків катастрофи на Чорнобильської АЕС Міністерства з надзвичайних ситуацій Республіки Білорусь, Адміністрація зони відселення та відчуження Білорусі, Департаменту реагування на надзвичайні ситуації Державної служби з надзвичайних ситуацій України, Головного управління ДСНС України в Київській області та Державного агентства з управління зоною відчуження України та інші.

Дані командно-штабні навчання проводяться у рамках проекту ОБСЄ «Підвищення радіологічної та екологічної інформованості населення на територіях, постраждалих внаслідок чорнобильської катастрофи в Білорусі та Україні, з особливою увагою на управлінні стихійними пожежами». Усі заходи заплановані у співпраці з Міністерством з надзвичайних ситуацій Республіки Білорусь, Державною службою України з надзвичайних ситуацій та Державним агентством України з управління зоною відчуження, а також з Глобальним та Регіональним східноєвропейським центрами моніторингу пожеж.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/437820.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua