Верховна Рада у першому читанні підтримала урядовий законопроект, який передбачає перехід України до міжнародних стандартів поводження із радіоактивними відходами МАГАТЕ

18 апр, 08:50

Верховна Рада у першому читанні підтримала урядовий законопроект «Про внесення змін до деяких  законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань поводження з радіоактивними відходами» № 6089. За відповідне рішення проголосувало 229 народних депутатів.

Як зазначив  Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, який був присутнім у сесійній залі під час розгляду законопроекту,  у результаті Чорнобильської катастрофи на території України утворилася велика кількість радіоактивних відходів, захоронення яких вимагає сучасних міжнародних стандартів  екологічної безпеки.

«Законодавство, яке регулює дану сферу застаріло. Запропоновані зміни стануть переходом від застарілих радянських  безпекових вимог до міжнародних стандартів МАГАТЕ. Ними керуються і в країнах Європейського Союзу», - сказав Остап Семерак.

Він наголосив, що йдеться виключно про українські радіоактивні відходи та попросив політиків не спекулювати цією темою.

«Не йдеться про жодну можливість, навіть потенційну, завезення радіоактивних відходів із інших країн. Прошу не спекулювати даною темою», - резюмував Остап Семерак.

Нові стандарти поводження з радіоактивними відходами включають сучасні міжнародні принципи  безпеки та міжнародно визнані норми. Також відповідно до нової класифікації замість двох вводиться чотири типи сховищ. Крім того, має суттєво зменшитися вартість захоронення всіх радіоактивних відходів.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/436011.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua