НДУ змінює підхід до реформування: учасники фондового ринку задають функціонал і логіку бізнес-процесів

12 апр, 14:54

Національний депозитарій України запроваджує у практику реформування світові стандарти. Учасники фондового ринку разом з НДУ формують нові правила роботи, які розширять можливості для розвитку їхнього бізнесу та  стануть драйвером нових сервісів і можливостей для власників цінних паперів.
«Для успішного впровадження якісної IT-системи, що відповідає міжнародним стандартам, необхідна співпраця не тільки НДУ з Комісією, а й усіх учасників ринку капіталу України, – говорить Дмитро Тарабакін, Член Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР). – Ми повинні розуміти, які існують проблеми і питання з боку учасників системи. Своєчасне їх вирішення дозволить прискорити процес».
В рамках реалізації зазначених принципів відбулася відкрита зустріч з учасниками ринку, під час якої обговорювалися подальші кроки щодо адаптації програмного забезпечення для фондового ринку України.
Європейська практика передбачає поділ юридичних і технологічних аспектів на ринку цінних паперів. Зазвичай технологічні зміни відбуваються на рівні програмного забезпечення і не регулюються законодавчо. Основна умова - технологія повинна базуватися на юридичних принципах, прийнятих на ринку. Гнучкість даної моделі дозволяє оперативно і в найкоротші терміни вносити зміни для створення більш комфортних умов на ринку для всіх його учасників. Саме такі підходи НДУ запроваджує в Україні.
«Перед тим, як український фондовий ринок активізується, нам потрібно інвестувати в його інфраструктуру, -  зазначає Міндаугас Бакас, Голова  Правління Національного депозитарію України (НДУ). - Бізнес-процеси повинні відповідати ефективним моделям, прийнятим у європейській практиці. Це одна з головних цілей впровадження нового ПЗ. У наслідок цього ми отримаємо не просто нову IT-платформу. Це буде новий Центральний депозитарій, інтегрований у світовий фінансовий простір».
Для депозитарних установ НДУ пропонує 3 нових варіанти технологічної взаємодії з Центральним депозитарієм:
Депозитарна установа (ДУ) веде рахунки в цінних паперах своїх клієнтів, використовуючи своє програмне забезпечення (ПЗ). На рівні Центрального депозитарію (ЦД) зберігаються і обліковуються цінні папери ДУ, права, на які і права за якими належать власникам цінних паперів такого ДУ, а також облік цінних паперів, що належать самому ДУ.
ДУ використовує власне ПЗ, але є клієнти, які хотіли б мати індивідуальний рахунок власника (Individual segregated) на рівні ЦД, що є звичною європейською практикою. Водночас, власник не є клієнтом НДУ. Інформація дублюється в НДУ.
ДУ для обслуговування своїх клієнтів використовує ПЗ ЦД, відкриваючи такі рахунки в системі НДУ. Управління такими рахунками (проведення операції) здійснюється депозитарною установою, використовуючи весь доступний функціонал ПЗ ЦД.

Незалежно від обраної моделі роботи, депозитарна установа:
підтверджує право власності на цінні папери
власник (депонент) має доступ до рахунку в цінних паперах виключно через депозитарну установу
індивідуальний рахунок власника (депонента) в межах рахунку депозитарної установи, відкритого в ЦД (Individual segregated) - це додаткова гарантія збереження права власності
Варіанти взаємодії з ЦД можуть змінюватися залежно від обраної депозитарною установою моделі ведення бізнесу.
«Наразі відбувається процес оцінки обсягів робіт, пов'язаних з адаптацією програмного забезпечення до українських умов, - коментує Андрій Порада, Член правління НДУ. – У цьому сенсі дискусія, яка зібрала найактивніших учасників українського фондового ринку, була дуже корисна. Діалог триває, і ми закликаємо долучатися до нього нових учасників».
Відкрита дискусія НДУ з депозитарними установами є не першим і не останнім діалогом на тему «Нове програмне забезпечення Центрального депозитарію». Взаємодія буде відбуватися через Раду учасників депозитарної системи Центрального депозитарію. Раду учасників було створено в 2015 році. Це консультативний орган, який формується з представників клієнтів НДУ, має на меті забезпечення діалогу і захисту інтересів учасників депозитарної системи.
Пропозиції також можна буде надсилати за адресою: DependQ@csd.ua
Нагадаємо, що постачальник нового програмного забезпечення - британська компанія Percival Software Limited. Проекти компанії - програмні рішення в області депозитарного обліку - впроваджені в різних країнах світу. Нова IT-платформа Центрального депозитарію буде носити назву DEPEND.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/435555.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua