Фінансова (не)безпека? Для чого створюється та що очікувати від нового органу розслідувань фінансових злочинів?

03 апр, 14:34

Урядово-громадська ініціатива «Разом проти корупції» у партнерстві з Реанімаційним пакетом реформ запрошує на круглий стіл: «Фінансова (НЕ)безпека? Для чого створюється та що очікувати від нового органу розслідувань фінансових злочинів». Захід відбудеться 04 квітня 2018 року, об 11.00, в прес-центрі Інституту Горшеніна (м. Київ, вул. Мала Житомирська, 18б).

Вже більше року Податкова міліція знаходиться поза законом. Увесь цей час експерти наголошували на необхідності якомога швидше створити новий аналітичний орган розслідування правопорушень у фінансовій сфері, який не мав би силових функцій. Перший законопроект був розроблений Міністерством фінансів ще навесні 2017-го року.  В ньому було запропоновано створити Службу фінансових розслідувань.

Необхідність її створення було задекларовано розділом IX Коаліційної Угоди депутатських фракцій у Верховній Раді України VIII скликання, Планом дій Уряду та є зобов’язанням України в рамках Меморандуму про співпрацю з Міжнародним валютним фондом. Проте, розроблений законопроект не потрапив до Верховної Ради, тому що затримався на рівні Національної ради реформ – дорадчого органу при Президенті.

Натомість Президент доручив створити альтернативний документ депутату фракції БПП Ніні Южаніній. У документі, який опублікований на початку березня, йдеться про створення Національного бюро фінансових розслідувань, що має бути підзвітним парламенту і Президенту. При цьому визначається право саме глави держави призначати директора НБФБ після проведення конкурсу.

Під час круглого столу всі стейкхолдери - автори кожного із зареєстрованих законопроектів, бізнес та експерти - презентують своє бачення концепції нового органу розслідувань фінансових злочинів, обговорять, якими мають бути основні принципи роботи такого органу та які корупційні ризики це може викликати.

Учасники заходу:

- Ніна Южаніна, Голова комітету податкової та митної політики Верховної Ради, автор законопроекту №8157 “Про Національне бюро фінансової безпеки”;

- Андрій Журжій, перший заступник голови комітету податкової та митної політики Верховної Ради, автор альтернативного законопроекту №8157-1 “Про Національне бюро фінансової безпеки”;

- Тетяна Острікова, народний депутат, автор законопроекту №4228 - “Про фінансову поліцію”;

- Ярослав Грегірчак, заступник бізнес-омбудсмена;

- Володимир Петраковський, експерт групи “Реформа органів правопорядку РПР”;

- Святослав Дубина, експерт урядово-громадської ініціативи “Разом проти корупції”.

Модератором виступить Ірина Соломко, керівниця комунікаційного напрямку Реанімаційного Пакету Реформ.

Цей захід став можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проекту «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «Взаємодія!». Окремі думки, висловлені під час заходу та у матеріалах, є відповідальністю організаторів і не обов’язково відображають погляди Агентства USAID або Уряду США.

Проект «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «Взаємодія!» — п’ятирічна ініціатива USAID, яка має на меті допомогти Україні у зменшенні рівня корупції та підвищенні підзвітності та прозорості управління. Проект спрямований на розширення повноважень ключових урядових інституцій у боротьбі з корупцією, побудові громадської підтримки та участі в антикорупційних зусиллях та зменшенні толерантності громадян до корупції.

Акредитація: oekriachko@gmail.com, alonarpk@ukr.net


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/434994.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua