Нові можливості аналізу ризиків виникнення конфліктів: моніторинг для МТОТ

25 янв, 13:47

24 січня Програма «Радник з питань ВПО» спільно з Міністерством з питань тимчасово окупованих територій оголосили результати дослідження соціальної згуртованості громад регіонів та конфліктної чутливості діяльності органів влади в Україні.
Найвищий рівень ризику виникнення конфліктів у громадах  виявили у Харківській, Херсонській та Донецькій областях. Натомість громади Львівщини та Київщини мають найменший показник ризику.
«Наш моніторинг – це логічне продовження нашої роботи із дослідження соціальних наслідків конфлікту на Донбасі та анексії Криму для України. Раніше ми вже моніторили якість інтеграційних програм  для переселенців. Цей, нинішній моніторинг – двохкомпонентний – ми одночасно провели дослідження соціальної згуртованості громад – наскільки вони почуваються спільнотою. Другий компонент – конфліктна чутливість рішень місцевої та національної влади. Для цього ми оцінили громади за трьома критеріями: конфліктність або толерантність, задоволення основних життєвих потреб та поляризація суспільства. За цими показниками визначили, чи є необхідність вжити заходи щодо конкретної громади та якими можуть бути ці заходи», – розповіла експертка Програми «Радник з питань ВПО» Ірина Лоюк.
Експерти Програми «Радник з питань ВПО» розповіли, що у кожному регіоні ідентифікували сильні і слабкі сторони, загрози та можливості, що дозволить ефективніше планувати інтеграційні програми та заходи в регіонах. Найсприятливішими регіонами за індексами соціальної згуртованості для переміщених осіб є Київщина та Львівщина. Громади цих регіонів мають найкращі середні показники за переліченими критеріями. Втім, рівень конфліктної чутливості діяльності органів влади у Києві є досить низьким, оскільки хоча Київ є традиційним місцем протестів та суспільних заворушень, тут так і не розробили політику роботи з ними. Відсутність конфліктно чутливих підходів до розв’язання соціальних проблем уразливих груп зафіксовано і у Харківській області. Ні для кого не стало несподіванкою, що найскладніша ситуація із забезпеченням основних життєвих потреб зафіксована у Донецькій області. В області високий рівень безробіття, значний відсоток населення, яке відноситься до уразливих категорій та груп та складна логістична ситуація.
«Результати моніторингу показали, що необхідно вжити заходи для створення робочих місць в Луганській та Донецьких областях, а у Харківській та Дніпропетровській областях необхідно зосередитись на створенні соціального житла. Зібрана інформація буде врахована під час розробки проектів регіональних програм і допоможе більш ефективно застосувати наявні ресурси», – заявила радниця національного рівня з питань ВПО Міністерства тимчасово окупованих територій Анастасія Одінцова.
«На сьогодні працює проект забезпечення житлом ВПО, який реалізований у Покровську і Маріуполі. 50 % надає місцева громада, 50 % – центральний бюджет держави. Але проблема полягає у тому, що має бути добра воля громади виділяти ці кошти. Завжди треба пам’ятати, в країні відбувається процедура децентралізації. Десятки мільярдів гривень невикористані на рівні громад, сіл і селищ. Я був шокований, коли дізнався від Геннадія Зубка про ту кількість коштів, які лежать «мертвим грузом». За ці кошти можна і дороги будувати, і житло. На жаль, не вистачає фаху у представників місцевої влади. Здебільшого, проекти, які подаються на затвердження Мінрегіону, не відповідають чинному законодавству», – наголосив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука.
Моніторингове дослідження, яке провели експерти Програми «Радник з питань ВПО» за підтримки посольства Великої Британії в Україні, ляже в основу подальшої діяльності Міністерства тимчасово окупованих територій.
Звіт виданий завдяки фінансовій підтримці Посольства Великої Британії в Україні в рамках проекту "Подолання соціальних наслідків конфлікту на Донбасі та незаконної анексії Криму за допомогою державних структур в Україні та громадянського суспільства", який реалізовує канадська неурядова організація "Stabilization Support Services". Погляди, висловлені в цій публікації, належать авторам і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.
Визначення термінів:
Конфліктна чутливість – це характеристика здатності уникати негативних наслідків та ризиків конфліктів, досягаючи максимального позитивного впливу. Це розуміння взаємодії між інтервенцією і контекстом та здатність превентивної діяльності щодо конфліктів у відповідності із цим розумінням.
Конфлікт – це зіткнення протилежних інтересів і поглядів, напруження і крайнє загострення суперечностей, що призводить до активних дій, ускладнень, боротьби, що супроводжуються складними колізіями.
Соціальна згуртованість – це ступінь соціальної спільності в територіально визначеній географічній чи/та політичній спільноті. Є характеристикою колективу, що проживає у структурі, а не окремих його членів. Згуртоване суспільство може характеризуватися надійними соціальними відносинами, позитивною емоційною пов'язаністю своїх членів зі спільнотою / державою й вираженим акцентом на загальне благо. Кожна з цих трьох сфер розгортається у трьох вимірах, які можуть бути виміряні.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/430689.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua