Більше 60% районів України не мають жодних відомостей про містобудівну документацію в Інтернеті

21 дек, 14:48

З 470 районів України у 287 не виявлено ніякої містобудівної документації у вільному доступі, а майже 80% схем планування розроблені до 1991 року. Не краща ситуація й в областях. З 24 регіонів України у 7  відсутні схеми планування територій взагалі.

Про це сьогодні йшлося  на презентації проекту «Відкрите просторове планування в Україні», який розпочали експерти BRDO спільно з Мінрегіоном за підтримки проекту МATRA Посольства Королівства Нідерланди. Кінцевим результатом Проекту є створення та наповнення відкритого веб-ресурсу для пошуку та доступу до містобудівної документації.

«Через обмежений доступ до відомостей, інвестори, наприклад, не мають можливості перевірити, які земельні ділянки вільні від забудови і можуть бути використані для будівельних об’єктів. Тому, звичною справою стають передавання ділянок під забудову у місцях з природоохоронним статусом, у прибережних захисних смугах, зелених зонах і лише потім - легалізація всього цього у містобудівній документації», - зазначила керівник сектору «Будівництво»  BRDO Олена Шуляк.

Експерти BRDO вважають таку ситуацію неприйнятною і переконані, що містобудівна документація, яка регламентує правила забудови, має бути опублікованою за всіма адміністративно - територіальним одиницям. Більш того, вона має бути  відкритою та доступною, бо це не лише законодавча вимога, а й потрібно громадськості та інвесторам, як внутрішнім так і зовнішнім.

Веб-ресурс Проекту зараз у стадії розроблення. З тестовою версією можна ознайомитись за посиланням http://pmap.minregion.gov.ua/. Там вже є результати дослідження щодо якості та відкритості даних про схеми планування областей, а також карта пошуку містобудівної документації.

Пілотним регіоном в рамках Проекту стане Сумщина. Сьогодні підписано відповідний Меморандум про співпрацю.

«Ми раді, що Сумська область першою долучилась до Проекту. Це можливість зробити наш регіон відкритим та зрозумілим як для інвесторів так і громадян», - підкреслив Голвоа Сумської ОДА Микола Клочко.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/428611.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua