Правозахисники презентували документальний фільм про дітей Донбасу «Поміж»

14 дек, 14:21

12 грудня в Києві правозахисники з організації Truth Hounds презентували документальний фільм «Поміж» про українських дітей, які живуть в зоні конфлікту. Фільм відзняли в поселенні неподалік від Горлівки на Донеччині. Правозахисники наполягають, що Україні потрібно посилити роботу щодо психологічної реабілітації дітей, які проживають в зоні конфлікту. Також необхідно відводити війська від навчальних закладів, щоб не створювати додаткові умови для атак проти дітей.
«Дев’ять днів зйомок влітку були напрочуд "тихі". Але з початком осені та зими загострюються обстріли. Для дітей, що живуть впритул до лінії зіткнення - це те, до чого вони звикли на четвертий рік війни», – зазначила режисерка фільму Юлія Кочетова-Набожняк.
За даними Мінсоцполітики станом на листопад 2017 року лише у підконтрольних уряду населених пунктах на лінії зіткнення проживає понад 28 тисяч дітей. Зокрема, в Донецькій області впритул до лінії розмежування проживає 20688 дітей, у Луганській – 7693. Всі ці діти – зростаюче покоління війни, яке на слух розрізняє «шурхіт» «Градів», свист мін та гупання гаубиць. Загалом у зоні проведення АТО проживає 418 158 дітей.
«Ці діти перебувають у стані постійного стресу та тиску, вони ростуть в умовах війни і вона для них стала нормою, невід’ємною частиною життя. Вони потребують проактивної психологічної допомоги. Гарячі лінії підтримки не в змозі докорінно змінити цю ситуацію. Необхідні спеціалісти, які працюватимуть з дітьми безпосередньо на місці. Створять для них зони безпеки дитини, в яких дитинство буде дитинством, а не життям у війні. Іншим важливим питанням досі залишається проблема відведення військ та воєнних об’єктів від навчальних закладів. За роки конфлікту Україна так і не ратифікувала Safe Children Declaration щодо захисту учнів, вчителів та навчальних закладів в періоди збройних конфліктів», – наголошує координатор правозахисної організації Truth Hounds Ярополк Бриних.
Стрічка про дитинство посеред війни створена з ініціативи правозахисної організації Truth Hounds за підтримки Посольства Фінляндії в Україні.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/428146.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua