22% світового об'єму виробництва пов'язані з цифровими технологіями — ІТ-директор Метінвест Холдинг

29 сен, 11:00

Сьогодні технології змінюють реальність. Цифрові інструменти допомагають компаніям працювати більш ефективно та виводити на ринок нові якісні продукти. Про роль ІТ у роботі великого бізнесу, а також про вплив інновацій на комплексний розвиток країн та економік розповів Сергій Детюк, ІТ-директор "Метінвест Холдинг".
 
Сергію, як, на вашу думку, технологічний розвиток країни впливає на ріст її економіки?

Я вважаю, що цифрова трансформація, яка відбувається на рівні компаній із різних галузей, має безпосередній вплив на економічний розвиток країни та на зростання її ВВП. Відповідно до нещодавно проведеного дослідження Accenture, 22% світового об'єму виробництва в той чи інший спосіб пов'язані з цифровими технологіями.

Цифрові інструменти забезпечують компанії можливості, які пов'язані, наприклад, із розвитком нових додатків і сервісів, залученням великої кількості працівників. Завдяки цьому підприємства ростуть, виводять на ринок нові продукти, збільшують свій внесок у ВВП країни, безпосередньо впливаючи таким способом на економічну ситуацію.

А якщо мова йде про інвестиційну привабливість країни? Як вона змінюється?

Цифровізація очолює рух уперед у всіх сферах та індустріях, і неважливо, чи йдеться про державні структури, чи бізнес.

Якщо ми говоримо про інвестиційну привабливість компанії, сектора чи навіть країни, то вона залежить насамперед від рівня цифрової зрілості. Розгляньмо це на прикладі конкретного підприємства. Сьогодні майже все промислове обладнання регулюється за допомогою цифрових технологій, що дає можливість працювати з ним ефективніше, приєднувати до відповідної технологічної інфраструктури, планувати виробництво та передбачувати ремонти. І це планування дає керівництву змогу розуміти об'єми виробництва та продажів, які можуть бути чітко прорахованими. Усі показники абсолютно прозорі для інвесторів, що дає компанії додаткові конкурентні переваги.

І якщо розширити цей приклад більш глобально, то про інвестиційну привабливість окремої країни можна робити висновок з того, наскільки привабливими та прозорими з погляду інвестицій є основні гравці галузей, що формують економіку країни.

Як діяльність держави може впливати на технологічний розвиток країни?

Зацікавленість держави в цифровій трансформації дуже важлива. Бізнес, так чи інакше, буде впроваджувати інновації з метою покращення своєї ефективності.

Якщо уряд зацікавлений у технологічному розвитку, то програми, які він впроваджує, розвивають суспільство в цілому та потенціал країни для вдосконалення цифрової економіки. Для прикладу наведу Сінгапур, країну, яка немає ресурсної бази, проте економіка якої дуже розвинута. Це пов'язано з тим, що цифрові технології є на порядку денному для уряду.

Які ІТ-проекти зараз розвиваються у вашій компанії?

Я виділю чотири напрямки цифрової трансформації нашої компанії.

Перш за все, це завершення програми автоматизації моделі управління компаніями групи на базі систем SAP. Проект триває вже понад 4 роки, ми впроваджуємо декілька десятків модулів та автоматизуємо управління всієї фінансово-господарської діяльності.

Другий напрямок — планування та оптимізація діяльності всього холдингу: продажі, логістичний ланцюг постачання сировини.

Третій напрямок — покращення можливостей управління технічним обслуговуванням і ремонтами. У холдингу діє програма, завдяки якій витрати на ремонти зменшуються та загалом оптимізується процес контролю над роботою обладнання.

Ще один великий ІТ-напрямок для нашої компанії — управління персоналом. Зараз ми запроваджуємо рішення SAP Success Factors, яке покликане поліпшити вже наявні процеси з цілепокладання, а також із навчання та розвитку персоналу.

Розкажіть про теперішні тренди, що основані на впровадженні цифрових технологій з точки зору металургійної галузі. Як вони допомагають компаніям?

Металургійний ринок досить конкурентний. На мою думку, важливо, по-перше, відрізнятися, а це можливо внаслідок впровадження нових технологій в управлінні виробничим процесом.

По-друге, важливе ретельне планування на усіх етапах. Завдяки оперативному аналізу всіх процесів можна побачити, як працює бізнес, ефективно планувати виробництво та скорочувати витрати.

І по-третє, у сучасному світі важливо бути гнучким і клієнтоорієнтованим. Тут на допомогу приходять ІТ-інструменти для взаємодії з клієнтами, наприклад, CRM-системи.

Якщо говорити про сучасні тренди, то що, на вашу думку, сьогодні має найбільшу цінність і як допомагає бізнесу?

Я вважаю, що ефективно керувати можна тим, що можна виміряти. Сучасні цифрові тренди — Big Data, інтернет речей, прогнозна аналітика — дають можливість збирати та аналізувати інформацію для прийняття стратегічних рішень.

Якщо говорити про хмарні технології, то їхня цінність очевидна для компанії: навіщо додатково витрачатися на обслуговування та ремонти, коли на вигідніших умовах можна використовувати технології за сервісною моделлю.

І останнє запитання. Яка, на вашу думку, найважливіша умова для цифрової трансформації, незалежно від того, йдеться про державний рівень чи рівень окремої компанії?

Щоб інформаційні технології приносили користь, важлива певна зрілість — керівництва, компанії, суспільства загалом. Будь-які цифрові інструменти вигідні, коли їх використовують ефективно та за призначенням. Розуміння можливостей, які відкриваються завдяки інноваціям, і здатність отримувати з них користь — це найголовніша складова успіху цифрової трансформації на всіх рівнях.

Сергій Детюк
ІТ-директор "Метінвест Холдинг"

Инф. delo.ua


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/423298.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua