Голова фінкомітету Ради Рибалка: НБУ повинен нести відповідальність за кредитний портфель «Приватбанку»

07 июл, 08:38

Першочерговим завданням для Верховної Ради, уряду, Президента в банківському секторі є просування фінансових законопроектів, а також призначення нового голови НБУ. Таку думку висловив в ефірі телеканалу Zik народний депутат, голова Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергій Рибалка.
При цьому, за його словами, Національний банк України повинен приймати рішення, які збережуть банки і всю банківську систему. В тому числі, коли йдеться про найбільший системний держбанк «ПриватБанку». «Я вважаю, що завдання держави – зберегти кошти громадян. «ПриватБанк» - це державний банк. Чомусь уже більше п'яти місяців закон про гарантії держави на вклади в «ПриватБанку» не підписується президентом», - зазначив Сергій Рибалка.
За словами народного депутата, сьогодні в фінансовій сфері одним із головних питань є відповідальність регулятора за те, що відбувається в банківському секторі.
«Минуло два з половиною роки (з приходу Валерії Гонтаревої на посаду глави НБУ - ред.), І нарешті Генпрокуратура почала справою займатися, розглядаючи кредитний портфель« ПриватБанку». А між тим, 60% банківської системи пішло «в нікуди», відповідей на депутатські запити по іншим банкам не було - НБУ в 2014-2016 роках спокійно виводив з ринку банки, які могли залишатися і повноцінно працювати. Яку відповідальність понесе НБУ за це? Яка відповідальність чиновників НБУ за ситуацію з кредитним портфелем «ПриватБанку», адже Валерія Гонтарєва говорила, що немає ніяких проблем, і акціонерами будуть повертатися видані ПриватБанком кредити», - зазначив експерт в ефірі телеканалу ZIK.
Сергій Рибалка також повідомив, що, незважаючи на прийнятий парламентом закон про підвищення відповідальності власників банків, корупція в правоохоронних органах не дозволяє повною мірою відповідати власникам тим банків, з яких були виведені кошти.
«Ми проголосували законопроекти МВФ, і в тому числі, про особисту відповідальність власників проблемних банків. Скільки таких власників і топ-менеджерів притягнуто до відповідальності? Окрім голови правління банку «Михайлівський» - нуль. Правоохоронні органи в країні не діють, і втручаються тільки для «обілечування» відвертих порушників законодавства. Поки ми не подолаємо корупцію, поки правоохоронці будуть виконувати політичні замовлення, не буде порядку в країні», - упевнений голова Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності.
«У нас накопичилося дуже багато законопроектів, які проголосовані, а влада зганяє депутатів тільки, щоб терміново проголосувати за виділення будь-яких коштів з держбюджету. Фінансово-банківських законопроектів десятки, а проголосовано було на недавній сесії всього два. Ще одне питання – де голова НБУ? Вона у відпустці. Банки падають, з «ПриватБанком» проблема, а Валерія Гонтарєва у відпустці. Держава не може собі дозволити утримувати главу Нацбанка в такій тривалій відпустці. Комітет з питань фінансової політики та банківської діяльності звертався до Президента з проханням якомога швидше призначити голову НБУ», - зазначив Сергій Рибалка.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/417970.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua