Cтарт проекту Спеціальної програми щодо шляхів протидії незаконному обігу хімічних речовин в Україні

01 июн, 13:05

55 національних та міжнародних експертів взяли участь у першому засіданні проекту Спеціальної Програми з довкілля ООН (ЮНЕП) - «Посилення реалізації Роттердамської конвенції в Україні та створення потужностей по боротьбі з незаконним обігом хімічних речовин».  Основним отримувачем допомоги в рамках проекту визначено Міністерство екології та природних ресурсів України, а загальний бюджет становить близько 230 тисяч доларів США.
 
Оскільки проект націлений на підвищення хімічної безпеки в Україні та зміцнення регулюючих інституцій та законодавства у даній галузі, під час зустрічі фахівці проаналізували прогалини у виконанні Роттердамської конвенції про процедуру Попередньої обґрунтованої згоди відносно окремих небезпечних хімічних речовин та пестицидів у міжнародній торгівлі та обговорили шляхи попередження незаконного обігу хімічних речовин та пестицидів в Україні. 
 
До обговорення проблеми долучилися представники ЮНЕП (Женева), експерти Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), Міністерства екології та природних ресурсів України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, митних структур, науково-дослідних інститутів, аграрного бізнесу, неурядових організацій та правоохоронних органів.
 
«Даний проект є надзвичайно важливим для загального розуміння ролі держави-члена у реалізації Конвенції та тих переваг, які отримають підписанти у міжнародній торгівлі. Цікаво те, що Україна до сьогодні жодного разу не інформувала Секретаріат щодо тих чи інших національних обмежень чи рішень по імпорту хімічних речовин. Тому метою цього проекту, з-поміж іншого, є заохочення країн до виконання своїх зобов’язань. Я впевнена, що проект має довгострокові перспективи навіть по закінченню зовнішнього фінансування», - коментує Наліні Шарма, координатор Секретаріату Спеціальної програми ЮНЕП.
 
По результатам зустрічі було погоджено створити міжвідомчу робочу групу по Роттердамській конвенції, яка працюватиме над мінімізацією прогалин у реалізації зобов’язань України у рамках конвенції , та зосередити зусилля експертів на зміцненні потенціалу держави у протидії незаконному обігу пестицидів, розробити електронну навчальну програму та провести кампанію з  інституційної розбудови в кількох прикордонних областях України.
 
«В рамках проекту ми прагнемо ще раз наголосити на вагомій ролі усіх сторін, що долучилися до конвенції. Роттердамська конвенція не встановлює жодних обмежень чи бар’єрів у міжнародній торгівлі, а лише вимагає інформувати Секретаріат щодо  рішень по імпорту хімічних речовин, прийнятих на національному рівні. У свою чергу, в рамках конвенції країна-член буде поінформована щодо обмежень і правил інших країн-учасниць і, таким чином, зможе ефективніше координувати свої  міжнародні торгові відносини. Водночас ми вітаємо пропозиції щодо вдосконалення системи взаємодії між учасниками та відкриті до діалогу», - розповідає Крістіна  Фюель, фахівець Секретаріату Роттердамської конвенції, ФАО.
 
Нагадаємо, що Спеціальна програма ЮНЕП  спрямована на підтримку інституціонального розвитку країн для ефективнішої реалізації Базельскої, Роттердамської, та Стокгольмської конвенцій, Мінаматської конвенції та Стратегічного підходу ООН до міжнародного регулювання хімічними речовинами (SAICM).
 
До розгляду на участь у Програмі було подано 54 заявки з 45 країн світу, і Україна стала однією з семи країн, що отримає фінансування в рамках даного проекту.  Реалізацію покладено на міжнародну неурядову Green Cross Switzerland.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/415701.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua