Без доступу до фінансових ресурсів жодна програма з розвитку промисловості не дасть результатів

15 май, 17:47

Кабмін доручив профільним міністерствам, Нацбанку та експертному середовищу надати узгоджені рішення  щодо проблеми доступу вітчизняних товаровиробників до фінансових ресурсів. Йдеться про здешевлення кредитів для підприємств реального сектору економіки, що має стимулювати  внутрішній ринок та діловий клімат в цілому. Спільне засідання уряду, Національного банку, Національного комітету з промислового розвитку та громадських об’єднань бізнесу з експертними структурами відбудеться до 1 липня. Цю пропозицію ділових асоціацій, озвучену на ІІ Українському форумі бізнесу в квітні, підтримав Прем’єр-міністр В.Гройсман. Про таке інформують в УСПП з посиланням на відповідне доручення глави уряду та рішення Нацкомітету з промислового розвитку.
Нагадаємо, підприємницько-промислова спільнота неодноразово висловлювала стурбованість відсутністю чіткого плану дій уряду і Нацбанку щодо  доступу бізнесу до фінансових ресурсів. Нестача обігових коштів є найбільш гострою проблемою для ділового сектору, що заважає останньому провести  модернізацію виробництва, розширити  експорт чи навіть просто утримуватись «на плаву». Офіційна ставка  14% (а комерційна вища) болюче вдаряє по конкурентоспроможності національних виробників, оскільки є найвищою в Європі. Це є однією з причин  так званої бізнес-міграції, коли малі та середні підприємства переносять свої виробництва в Польщу, країни Балтії тощо через набагато вигідніші там умови.
За вимогою Антикризової ради громадських організацій (АРГО), УСПП, Другого Українського форуму бізнесу зазначене спільне засідання буде організоване та проведене до 1 липня. Таке доручення сформульовано в протоколі Нацкомітету з промислового розвитку за головуванням Прем’єр-міністра В.Гройсмана. 
З цією метою на початку червня УСПП, Антикризова рада громадських організацій,  яка об’єднує провідні ділові асоціації, планує провести спеціальне засідання бізнесу і експертів та напрацювати ключові позиції щодо згаданого питання.
«Без доступу до фінансових ресурсів і поповнення обігових коштів підприємств жодна реформа в сфері економіки, промислового розвитку  не дасть результатів. Розвиток ділового клімату – це нові робочі місця, ріст платоспроможності громадян, передумова для пожвавлення інвестиційного клімату. Нам необхідне якісне підвищення темпів зростання ВВП – плюс 1-2% на фоні падіння в 2014-2015 рр. на 17% явно недостатньо», – наголосив президент УСПП Анатолій Кінах.
Бізнес переконаний, що зниження вартості кредитних ресурсів, полегшення процедури їх отримання значно стимулюватиме виробників та забезпечить відчутне економічне зростання  вже найближчим часом.
Також він виступає за удосконалення грошово-кредитної політики загалом. Це стосується  покращення валютного регулювання, що, знову ж таки, вимагає узгоджених дій не тільки Нацбанку, але й уряду, парламенту, асоціацій бізнесу України.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/414648.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua