Реальний ВВП України може отримати знак мінус?

12 май, 14:43

Державна казначейська служба відрапортували про майже 20 % перевиконання плану з бюджету. Так, у січні–квітні держбюджет отримав 259,785 млрд грн доходів, що перевищує план на 19 %.

Втім, керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб прогнозує, що, незважаючи на непогану статистику, дохідна частина держбюджету цьогоріч не буде виконана наповну, а в середньостроковій перспективі взагалі  можливий перехід рівня реального ВВП у від’ємне значення.

По-перше, незалежні аудитори встановили, що доходи бюджету–2017 завищені майже на 83 млрд грн.
 

Як показує практика, і минулого року, і торік необхідні розміри доходів досягалися насамперед за рахунок зростання цін (інфляційний та девальваційний тиск), тобто збільшення бази оподаткування. Тільки за минулий рік у розрізі промисловості таке зростання по факту перевищило 35 %.
 

Проте в цьому році тенденції відрізняються. Внаслідок блокади Донбасу українські промислові підприємства, які зав’язані на потужностях на непідконтрольних територіях, зазнали прямих збитків мінімум на 20 млрд грн. А в цілому ж ВВП України може не дорахуватися близько 100 млрд грн, що призведе до зменшень бюджетних надходжень.
 

Тож, на сьогодні дохідна частина бюджету в першу чергу орієнтується на податкові надходження, які в українських реаліях забезпечуються насамперед за рахунок експорту сировинних товарів, зокрема агросектора та металургії (завдяки вдалій ціновій кон’юнктурі на український експорт). Проте останні місяці показують тенденцію падіння світових цін на основні товарні групи українського експорту. Так, вартість ф’ючерсів на зерно й кукурудзу лише за останній місяць знизилася на 10–15 %. Експерти прогнозують подальше зниження цін, оскільки в США, Латинській Америці, Марокко спостерігаються хороші врожаї цих зернових культур, зростають запаси і в Російській Федерації.
 

Сталь на міжнародних ринках за півтора місяці знизилася на 10–15 %. Ф’ючерси на кінець 2017 року показують зниження ще на 10 %. Подешевшала й руда – на 15–20 %.
 

На цьому фоні посилюється дефіцит держбюджету, який може фінансуватися за рахунок «надрукованої» гривні, адже міжнародні кредитори почали зменшувати обсяги фінансування через нестабільну економічну політику. За прогнозами, за підсумками року бюджетний дефіцит становитиме 77,5 млрд грн (майже 3 % від ВВП). Проте, як уже було зазначено вище, лише наслідки блокади Донбасу оцінюються в 4 % від ВВП, а вони в прогнозних показниках, зрозуміло, враховані не були. Крім того, Уряд не подав жодного плану державних запозичень на цей рік.
 

Невідповідність зростання доходів державного бюджету в 2017 році (+ 21,1% до попереднього року) прогнозним економічним макропоказникам (зростання ВВП 1–1,9%, інфляція 8–12 %) також може значно збільшити бюджетний дефіцит, прогнозують у «Публічному аудиті».
 

«Політична нестабільність, відсутність передумов для росту реального ВВП, незахищеність національної валюти – усе це тільки посилює ослаблення економіки. Її імунітет до політичних та економічних викликів фактично нульовий. Тому при збереженні сьогоднішніх трендів реальний ВВП країни може перейти у від’ємне значення, а інфляційні та девальваційні ризики – погіршитися», – резюмує керівник «Публічного аудиту».


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/414485.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua