Ринок електроенергії має бути прозорим та конкурентним

20 апр, 13:49

 
Ринок електроенергії, закон щодо якого був прийнятий нещодавно парламентарями, повинен спрямувати в практичне русло реформування енергетичної  системи та знайти баланс між можливостями споживачів і тарифами, які встановлюються. Головним його завданням є підвищення можливостей конкурентності на ринку та уникнення проблем монополізації і непрозорого ціноутворення, зниження вартості  послуг для підприємництва. На цьому наголошують в УСПП.
Нагадаємо, Верховна Рада після тривалих дискусій проголосувала за законопроект № 4493 про ринок електричної енергії України. На цьому на постоювали міжнародні партнери, національна бізнес-спільнота. 
Наразі в Україні є кілька джерел електроенергії: теплоелектроцентралі та відновлювальні джерела, теплоелектростанції, атомні та гідроелектростанції. Метою нормативної новації є формування конкурентного ринку, щоб  споживачі могли вибрати найвигідніший тарифний пакет.
Окрім того, повинні бути створені умови для розвитку відновлювальної енергетики, кажуть в УСПП. Це є вимогою повного виконання вимог законодавства ЄС у сфері енергетики (третього енергетичного пакету). Партнери союзу із країн ЄС, Ізраїлю тощо неодноразово висловлювали зацікавленість в реалізації подібних інвестиційних проектів в Україні. Досі для цього було і лишається багато ризиків.
Зокрема, спроба НКРЕКП підвищення тарифів на підключення до електромереж, яка не відбулась через консолідовану позицію українського бізнесу та експертів, могла поставити під загрозу існуючі та майбутні проекти в цій сфері, про що інформували компанії-підрядники в Україні. 
На даний час група експертів  готує пропозиції щодо врегулювання цього питання, яке перебуває в опрацюванні і в ділової спільноти. 
«Зміна вартості  електроенергії для споживачів, бізнесу і промисловості повинна бути обґрунтованою та  враховувати економічні реалії, прогнози наслідків та обов’язково прозорою на всіх етапах», – каже президент УСПП Анатолій Кінах. 

Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/413225.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua