Валерія Лутковська: «Без дотримання прав людини європейського майбутнього в України не буде»

14 апр, 14:59

Таке переконання висловила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини під час круглого столу «Другий рік реалізації Національної стратегії у сфері прав людини: що змінилось?»
Омбудсман України запевнила присутніх, що безвізовий режим з країнами ЄС залежить, зокрема, й від стану дотримання прав людини в Україні.
«Перед тим, як прийняти таке доленосне для України рішення, ЄС визначив підстави для припинення безвізового режиму з будь-якою країною, яка такий режим отримала. І одна з найголовніших підстав – це порушення прав людини. Зі свого боку, хочу зазначити, що за останні півроку не було жодної делегації з європейських інституцій, яка б не ставила мені питання стосовно виконання Нацстратегії з прав людини. І я не знаю, хто візьме на себе відповідальність і спробує сказати неправду європейським інституціям про те, що Нацстратегія виконується добре», – зазначила Валерія Лутковська.
За її словами, на сьогоднішній день, на жаль, не можна говорити про те, що передбачені Нацстратегією і Планом дій заходи виконані у повному обсязі.
«Коли ми говоримо про Нацстратегію, то йдеться про майбутнє всіх українців – і в тій частині, на скільки дотримуються їхні права в країні, і в частині того, на скільки вони взагалі мають європейське майбутнє, оскільки без дотримання прав людини європейського майбутнього в України не буде», – переконана Уповноважений з прав людини.
Однією з причин неефективного виконання Плану дій з реалізації Нацстратегії, на думку Уповноваженого, є відсутність розуміння державними органами влади її важливості.
Як приклад, Валерія Лутковська навела ситуацію з Міністерством внутрішніх справ, яке на виконання Плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини мало розробити інструкцію щодо дій правоохоронців під час проведення мирних зібрань. Вказане міністерство зволікає з прийняттям такої інструкції через відсутність закону про мирні зібрання, не зважаючи на наявність конституційної норми прямої дії. Таким чином, мирні зібрання продовжують проводитись, але в Україні склалась абсолютно різна практика діяльності правоохоронних органів під час їх проведення, що призводить до значної кількості порушень прав людини.
«Це є ознакою того, що на сьогоднішній день немає бажання дійсно подумати про європейське майбутнє нашої держави. Я вкотре наголошую, що ми, представники Офісу Омбудсмана, організації громадянського суспільства, експерти в галузі прав людини, не є винятково тими особами, хто критикують Уряд, ми готові допомагати», – зазначила Валерія Лутковська.
Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Аркадій Бущенко, у свою чергу, повідомив, що громадськість зацікавлена в тому, щоб виявити чинники, які заважають ефективному виконанню Нацстратегії та реалізації Плану дій.
«Ми прагнемо зрозуміти, в якому напрямку рухатися далі, хочемо обмінятися думками і скоригувати наше бачення, щоб зрозуміти, що ми неправильно робимо. Можливо, нам слід перейти на інший етап співпраці з урядовими структурами, щоб це було не лише спостереження за виконанням стратегії і звіти про те, яким чином вона виконується, а й певні додаткові заходи – діалог, співпраця, спільний рух, оскільки ми вважаємо, що цей документ є надважливим для нашої країни», – зазначив у вступному слові Аркадій Бущенко.
Про те, що дотримання прав людини пов’язане з майбутнім України в Європі зауважив і заступник Директора офісу демократії та врядування Агентства США з міжнародного розвитку Деніел Раян.
«Ефективне виконання Національної стратегії у сфері прав людини потребує злагоджених зусиль: від Уряду – фінансування та впровадження, від Офісу Омбудсмана і громадськості – подальшої активної участі в моніторингу її виконання, загалом від суспільства – глибокого розуміння прав людини. Зі свого боку, ми обіцяємо, що будемо надавати й надалі технічну і експертну підтримку в цьому процесі», – запевнив Деніел Раян.
За даними Громадської платформи моніторингу виконання Нацстратегії, станом на грудень 2016 року невиконаними залишились 33% (100) заходів, 13% (38) – виконані частково, 33% (101) були у стані виконання. Міністерствам та відомствам вдалося реалізувати лише 21% (65) заходів.
Учасники Громадської платформи переконані, що План дій з реалізації Нацстратегії потребує корекції, тому було заплановано у співпраці з органами державної влади доповнювати його й актуалізувати відповідно до нових викликів у державі.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/412883.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua