Юрій Єхануров: Україна готова до переходу на новий формат взаємовiдносин з Росiєю в газовiй сферi

20 дек, 09:07

Україна принципово згодна з пропозицiєю Росiї перейти на новий формат взаємовiдносин у газовiй сферi. Про це заявив Прем’єр-міністр України Юрій Єхануров після переговорів з головою Уряду Російської Федерації Михайлом Фрадковим. 
 
"Стояло питання про те, щоб лiбералiзувати ринок газу та його транспортування - перейти на європейськi норми роботи. Українська сторона пiдтримує цi позицiї. Ми вважаємо, що Українi дiйсно необхiдно перейти на загальноприйнятi в свiтi норми постачання газу та його транзиту", - сказав Глава українського Уряду.
 
 Юрій Єхануров повідомив, що сторонам не вдалося погодити остаточну редакцiю проекту протоколу до мiжурядової угоди, що визначає умови постачання та транзиту росiйського природного газу територiєю України. За словами Прем’єр-міністра, мiнiстрові палива та енергетики України Iвану Плачкову, а також мiнiстру промисловостi та енергетики Російської Федерації Вiктору Христенку доручено в найкоротший термін доопрацювати проект цього документу. Юрій Єхануров вважає, що такий протокол буде складно підписати, поки "Нафтогаз України" й "Газпром" не погодять свої позиції.
 
Зі слів Юрія Єханурова, російську сторону влаштовує як рамковий діючий контракт, і вони ініціюють лише внесення зміни до нього, не пропонуючи укладання нової угоди. При цьому Глава Уряду повідомив, що Україна готова розглянути офіційну пропозицію російської сторони щодо змін умов контракту, укладеного в 2002 році про умови поставки російського газу в Україну і його транзит через Україну в Європу. "Є ініціатива щодо перегляду контракту. Ми очікуємо офіційних пропозицій від "Газпрому" із змін діючого контракту", - сказав Ю.Єхануров.
 
Прем’єр-міністр зазначив, що ні в України, ні в Росії немає претензій із виконання діючого контракту, однак російська сторона ініціює перегляд цього контракту для того, щоб перейти на європейські норми поставки газу без бартеру. За словами Юрія Єханурова, на цей момент ні в "Газпрому", ні в "Нафтогазу України" немає конкретних пропозицій із формули ціни. При цьому він додав, що в Москві залишився для продовження переговорів заступник голови "Нафтогазу України" Ігор Воронін.
 
Відповідаючи на запитання про можливості переходу на нові умови транзиту Україною російського газу в Європу, Юрій Єхануров зазначив, що українська сторона для переходу на європейські норми транзиту повинна провести технічну підготовку. Зокрема, з його слів, для того, щоб перейти на транспортування російського газу за принципом "транспортуй або плати", коли російська сторона повинна буде оплачувати за обумовлений в угоді газ незалежно від того, чи буде вона його транспортувати, чи ні, Україна повинна підвищити кількість газу в підземних сховищах, а для цього потрібен технологічний час.
 
 Прес-служба Кабінету Міністрів

Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/41231.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua