Розроблена нова концепція аграрної політики

19 дек, 11:28

Українська аграрна конфедерація розробила власну концепцію аграрної політики України, пріоритетами якої є збільшення конкурентоспроможності сільськогосподарського виробництва та розвиток сільської місцевості. Про це повідомила віце-президент Української аграрної конфедерації (УАК) Погожева Наталія.
 
За її словами, концепція нової аграрної політики була представлена на з’їзді УАК, що відбувся в листопаді цього року, й отримала схвальні відгуки в професійному середовищі та серед експертів. УАК готова тісно співпрацювати з органами виконавчої влади над подальшим вдосконаленням і реалізацією відповідної програми.
 
На розроблення власної стратегії розвитку змусило те, що 2006 рік, проголошений Президентом України Віктором Ющенко «Роком українського села», не виправдав сподівань українських аграріїв. Адже спочатку аграрії сприйняли це як реальну можливість розв’язати врешті-решт найбільш болючі проблеми АПК. Проте основна маса вже реформованих сільськогосподарських підприємств замість прогнозованого розвитку продовжує залишатися низькорентабельними або взагалі збитковими, матеріальна база більшості агроструктур не відповідає потребам ринкового господарювання, оплата праці в аграрному секторі практично найнижча серед усіх галузей економіки, не вирішуються соціальні проблеми села.
 
На думку Української аграрної конфедерації, однією з причин такої нестабільної ситуації у вітчизняному АПК є безсистемність аграрної політики, зокрема, орієнтація уряду на витратні та низькоефективні моделі господарювання, неправильне здійснення заходів щодо розвитку сільських територій. Економічна система агропромислового комплексу відійшла від планової економіки, але повноцінна ринкова система господарювання досі не сформована. Багаторічне функціонування в перехідному стані позначається на інвестиційній привабливості та економічних результатах, що зрештою, підриває довіру до проведення реформ як таких.
 
Для того, щоб дійсно започаткувати стійку тенденцію розвитку вітчизняного агропромислового комплексу і, передусім, сільських територій, президентську ініціативу треба підкріпити відчутним бюджетним фінансуванням, вважає УАК. Проте у Держбюджеті 2006 року, на жаль, не закладено основи для кращого фінансування села. Він знову повторює помилки минулих років, коли бюджетні кошти використовувалися неефективно, внаслідок чого більшість сільгоспвиробників не відчували достатньої бюджетної підтримки або взагалі її не отримували. Недостатня увага приділена і питанням розвитку сільської місцевості, що не дає підстав сподіватись на покращення умов життя сільських мешканців. УАК вважає, що водночас із збільшенням бюджетних асигнувань на потреби сільськогосподарського виробництва і розвитку сільської місцевості необхідно провести сегрегацію бюджетних програм, акцентуючи увагу на найбільш дієвих і ефективних.
 
За словами президента ВГО УАК Леоніда Козаченка, реальним кроком до розвитку українського села має стати втілення в життя меморандуму, підписаного 14 грудня 2005 року в польському місті Криниця між Українською аграрною конфедерацією та Європейським фондом розвитку польського села. Документ був підписаний між Леонідом Козаченко та президентом ЄФРПС Мареком Загурським. Цим документом передбачено створення Міжнародного фонду розвитку українського села, який має бути зареєстрований на початку наступного року. Польська сторона, як країна ЄС, візьме участь у розбудові фонду, а саме: у підготовці фахівців, фінансуванні окремих проектів, залученні міжнародних фінансових інвестицій, в першу чергу з ЄС, Світового банку, зокрема Польщі, та урядів європейських країн для наповнення цього фонду. Польща готова надати допомогу у адаптації механізмів реалізації завдань нового фонду в Україні, адже протягом 16 років такий фонд успішно втілював проекти структурних змін у польському селі.
 
Підписання меморандуму відбулося у рамках першого економічного форуму «Європа–Центральна Азія». У процедурі підписання меморандуму взяла участь комісар ЄС у справах регіональної політики Данута Хюбнер. З українського боку були також представники Міністерства аграрної політики, Міністерства закордонних справ на рівні заступників міністрів.
 
Довідка ELCOMART News. Поява Української аграрної конфедерації обумовлена гострою необхідністю консолідації зусиль фахівців аграрної галузі, які спираються на ринкові засади, з метою забезпечення сталого розвитку сільського господарства України та ефективної роботи українського АПК в умовах інтеграції в світовий аграрний ринок.
 
Українська аграрна конфедерація створена у грудні 2002 року і сьогодні об’єднує близько 40 найбільших професійних об’єднань, підприємницьких структур АПК, страхового, банківського сектору, а також сфери ресурсного забезпечення аграрного виробництва. Серед них — Українська зернова асоціація, Спілка молочних підприємств України, Асоціація «Укроліяпром», Асоціація фермерів та приватних землевласників та інші.
 
Регіональні осередки конфедерації створюються в усіх областях України. УАК висловлює інтереси понад 30 тисяч суб'єктів господарювання, а це близько 1 млн. працівників.Вищими керівними органами УАК є Загальні збори, Координаційна Рада та Президія — колегіальні органи управління УАК. Основними завданнями Української аграрної конфедерації є:
- формування якісно нової аграрної політики та розробки конкретних кроків з реформування вітчизняного АПК та розвитку підприємництва на селі, використовуючи знання та досвід вітчизняних та закордонних підприємців, науковців та експертів аграрного ринку;
- створення платформи для представників всіх галузей АПК з метою узгодження і формування спільної позиції, висловлювання інтересів всіх суб’єктів аграрного ринку, консолідація зусиль для швидкого розвитку аграрної галузі;
- міжнародна співпраця, сприяння повній реалізації потенціалу агро-продовольчого комплексу України з метою прискореної інтеграції до світового аграрного ринку;
- підвищення професійного рівня фахівців аграрної галузі, від державних службовців до товаровиробників, завдяки залученню до керівництва та обміну досвідом нової генерації фахівців з ринковим досвідом.


Натал
ія Погосова,
кореспондент
 
ELCOMART News
(www.e-news.com.ua))
 







Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/41149.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua