Банки навмисно доводять до банкрутства

18 янв, 14:53

Нещодавно тимчасова адміністрація Фонду гарантування вкладів зайшла в один із найкрупніших банків, які залишилися після зачистки понад 100 інших вітчизняних фінустанов, – «Платинум банк».

Тепер вкладникам мають виплатити рекордні майже 5 млрд грн. А в ЗМІ тим часом фігурує інформація про щонайменше мільярд гривень коштів вкладників, які заздалегідь були виведені у «потрібні» компанії.

Як пояснює заступник керівника «Публічного аудиту» Матвій Холошин, у банківській сфері вже давно працює схема, в основі якої лежить перерозподіл найвигідніших ліквідних активів від одних власників до інших. Завдяки цьому, до прикладу, посадовець може через той чи інший банк  «прокачувати» кошти, залучаючи інвестиції та депозити.

«І 15 років тому, і зараз, подібна схема продовжує діяти – власники банків заманюють клієнтів великими відсотками депозитних вкладів, роздаючи кредити афілійованим  компаніям та значно переоцінюючи суми застави. Нескладно спрогнозувати, що це призводить до банкрутства банка, а вкладники таким чином втрачають свої гроші», – пояснює Холошин.

Він додає, що НБУ на сьогодні вдається до найрізноманітніших кроків, аби змусити людей віддавати власні гроші та наповнити банківську систему. Це робиться з прицілом на те, щоб у країні запрацювало принаймні кредитування.

Нове обмеження НБУ про зниження розрахунків готівкою до 50 тис. гривень підтверджує таку гіпотезу.

«У громадян просто не залишиться іншого вибору, при здійсненні великих фінансових операцій, як прийти в банк та ще й сплатити чималі комісійні збори», – переконаний Холошин.

Два роки тому «Публічний аудит» надіслав на ім’я голів Нацбанку, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності ВР України законодавчу ініціативу, яка передбачає закріплення презумпції винуватості щодо власників та керівників банків.

«Іншими словами, ми пропонували встановити їх пряму фінансову відповідальність за неналежне управління банком, доведення його до банкрутства. Якби вже тоді власників та керівництво банків зобов’язали нести відповідальність за те, до чого вони довели очолювану фінустанову, ми б не мали на сьогодні мільйони ошуканих вкладників та позичальників банків і багатотисячні акції протесту під Нацбанком», – наголошує керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб.

Втім, за його словами, рано чи пізно ситуація зі знищенням банківської системи обов’язково стане предметом розслідування правоохороних органів – на належному рівні.

Наразі ж «Публічний аудит», крім законодавчих ініціатив щодо запровадження превентивної відповідальності власників банківських установ, підготував також законопроекти, які гарантують захист інтересів вкладникам, а також позичальникам неплатоспроможних банків.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/407465.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua