Найцікавіші розслідування Ради бізнес-омбудсмена за грудень 2016

11 янв, 13:28

Офіс бізнес-омбудсмена оприлюднює деталі успішно закритих справ українських підприємців за минулий місяць.
***
ДФС повернула компанії «Агротрейд-2000» ПДВ на суму понад 14 млн. грн.

Об’єкт скарги: Білоцерківська об’єднана державна податкова інспекція Державної фіскальної служби України (Білоцерківська ОДПІ)

Суть скарги: У вересні 2016 року компанія ТОВ «Агротрейд-2000», що спеціалізується на оптовій торгівлі зерном і кормами для тварин, розташована у Київській області, звернулася до РБО за допомогою у відшкодуванні ПДВ за квітень-травень 2016 на суму понад 14 млн. грн. Білоцерківською ОДПІ.
 
Вжиті заходи: У жовтні 2016 року РБО винесла питання про відшкодування ПДВ Скаржникові на опрацювання експертної групи Ради бізнес-омбудсмена та Державної фіскальної служби.
Результат: 26 жовтня 2016 року Скаржник повідомив Раді  про відшкодування ПДВ за квітень-травень 2016 року в повному обсязі. Справу закрито протягом одного місяця.

***
ДФС відшкодувала агропромисловій компанії понад 344 млн. грн. ПДВ

Об’єкт скарги: Державна фіскальна служба України (ДФС України)

Суть скарги: 21 липня 2016 року Скаржник, агропромислова компанія з іноземними інвестиціями, звернувся до РБО зі скаргою на неправомірні дії ДФС України щодо невідшкодування ПДВ за окремі періоди 2013-2016 років на суму понад 418 млн. грн.

Вжиті заходи: Розслідувавши справу Скаржника, інспектор РБО передав її на розгляд робочої групи РБО і ДФС 9 та 23 серпня.

Результат: Після засідань робочої групи, Скаржник поінформував Раду про відшкодування ПДВ на суму понад 344 млн. грн. 3 листопада Скаржник повідомив, що справа не потребує подальшого втручання з боку Ради. Справу було закрито.

***
Міністерство юстиції скасувало незаконні реєстраційні дії Печерської районної державної адміністрації

Об’єкт скарги: Печерська районна державна адміністрація у м. Києві (Печерська РДА), Міністерство юстиції України

Суть скарги: 12 жовтня 2016 року Скаржник, компанія, що спеціалізується на енергетичному та промисловому будівництві, звернувся до РБО зі скаргою на дії державних реєстраторів Печерської РДА у м. Києві, які зареєстрували зміни в установчих документах та структурі управління Скаржника на підставі підроблених документів.

Вжиті заходи: Інспектор РБО звернувся до Міністерства юстиції України з вимогою  терміново скликати Комісію для розгляду скарг у сфері державної реєстрації. Засідання Комісії  відбулося 18 жовтня.

Результат: Наступного дня після зустрічі Скаржник поінформував Раду про скасування змін в його установчих документах.  Справу було закрито.

***
Верховна Рада України скасувала збір за реєстраційні дії, пов'язані з законом про декомунізацію

Об’єкт скарги: Верховна Рада України (ВРУ)

Суть скарги: У жовтні 2016 року "Кодимське районне споживче товариство", зареєстроване в Одеській області, звернулось до РБО щодо стягнення адміністративного збору за зміну юридичної адреси в статутних документах у зв’язку зі зміною назви вулиці місця реєстрації. Зміна назви відбулася відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та нацiонал-соцiалiстичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» від 9 квітня 2015 року («Закон про декомунізацію»).

Вжиті заходи: В ході розслідування справи інспектор РБО виявила, що після прийняття закону про декомунізацію збір за внесення змін до установчих документів суб’єктів господарювання через зміну юридичної адреси не справлявся. Проте після прийняття ВРУ Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», з 1 січня 2016 року суб’єкти господарювання були зобов’язані сплачувати відповідний збір у зв’язку з законодавчими змінами. Також було встановлено, що у Верховній Раді України зареєстровано законопроект, спрямований на скасування цього збору. З огляду на зазначене, Рада звернулась до Міністерства юстиції та ВРУ з листами на підтримку законопроекту.

Результат: 2 грудня Міністерство юстиції поінформувало Раду, що з 2 листопада 2016 року збір за реєстрацію зміни юридичної адреси у статутних документах, в тому числі у зв’язку з законом про декомунізацію, скасовано. Проблему Скаржника успішно вирішено.

***
Компанії-виробнику сталевих труб відшкодовано понад 238 млн. грн. ПДВ

Об’єкт скарги: Спеціалізована державна податкова інспекції з обслуговування великих платників у м. Дніпро (СДПІ у м.Дніпро), Державна фіскальна служба (ДФС)

Суть скарги: Скаржник, одна з найбільших європейських компаній, що спеціалізується на виробництві безшовних сталевих труб і має виробничі потужності у Дніпропетровській області, звернувся до РБО зі скаргою на невідшкодування СДПІ у м. Дніпро ПДВ на суму понад 238 млн. грн. за окремі періоди 2016 року.

Вжиті заходи: В ході опрацювання матеріалів скарги інспектор РБО звернувся до СДПІ у м. Дніпро, щоб пересвідчитися, що СДПІ вчасно виконувала свої зобов’язання по передачі висновків по сумах відшкодування ПДВ до відповідної казначейської служби і до ДФС.
Зважаючи на те, що Скаржник є великим платником податків, експерти РБО обговорили справу із керівництвом Центрального офісу великих платників податків.

Результат: В результаті залучення РБО до розгляду скарги Скаржник отримав відшкодування ПДВ на суму понад 238 млн. грн. Справу було успішно закрито.

***
Інтернет-провайдер домігся визнання своїх прав на розміщення телекомунікаційних мереж на опорах ліній електропередач

Об’єкт скарги: Полтавське територіальне відділення Антимонопольного комітету України (АМКУ)

Суть скарги: 29 серпня 2016 року зі скаргою до РБО звернулась компанія ТОВ «Центр впровадження інформаційних технологій «ФОБОС», що представляє групи малих і середніх інтернет-провайдерів, які користуються послугами розміщення власних телекомунікаційних мереж (ТКМ) на опорах ліній електропередач. У скарзі йшлося про зловживання монопольним становищем з боку постачальника електроенергії ПАT «Полтаваобленерго», який встановлював завищені тарифи на послуги з використання місць на опорах для розміщення ТКМ, а також на бездіяльність Полтавського територіального відділення АМКУ щодо розслідування цієї справи, незважаючи на декілька звернень Скаржника.

Вжиті заходи: Інспектор РБО звернулася до Територіального відділення за поясненням. Було відкрито справу про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та підтверджено зловживання з боку ПАТ «Полтаваобленерго». Територіальне відділення рекомендувало товариству здійснити розрахунок вартості послуг на економічно обґрунтованих умовах.

Результат: Порушення прав Скаржника згідно з законодавством про захист економічної конкуренції було припинено, а право на розміщення телекомунікаційних мереж відновлено на економічно обґрунтованих умовах. Справу успішно закрито.

***
Схвалено зміни до Податкового кодексу, які повністю звільняють підприємців від сплати земельного податку та орендної плати за земельні ділянки, розташовані на території АТО

Об’єкт скарги: Головне управління Державної фіскальної служби у Донецькій області (ГУ ДФС у Донецькій області)

Суть скарги: Скаржник, компанія, яка спеціалізується на виробництві матеріалів з тонколистового металу з полімерним покриттям, звернувся до РБО через неправомірно нарахований ГУ ДФС у Донецькій області податковий борг за несплату земельного податку та орендної плати за земельні ділянки, розташовані у Донецькій області. Через початок антитерористичної операції (АТО) в Донецькій і Луганській областях Скаржник був вимушений полишити дві ділянки з усім виробничим обладнанням. Він зареєструвався у м. Київ як підприємство, яке переїхало з окупованої території. Проте в березні 2016 року Скаржник виявив податковий борг за несплату земельного податку та орендної плати на земельні ділянки, які знаходяться в зоні АТО. Скаржник слушно зауважував, що нарахування боргу суперечило Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції», згідно з яким Скаржник звільнявся від сплати земельного податку та орендної плати за земельні ділянки, розташовані на неконтрольованій території.

Вжиті заходи: Під час розслідування справи інспектор РБО виявила, що багато компаній, які переїхали з території проведення АТО, зіштовхнулися із подібною проблемою. На думку податкових органів, будь-яке звільнення від сплати податків може надаватися виключно Податковим Кодексом України та не може регулюватися будь-яким іншим законом. Такий підхід податкових органів неодноразово обговорювався із Міністерством фінансів та у профільних комітетах Верховної Ради України, проте порозуміння ніяк не вдавалося досягти. Зважаючи на поточну роботу над внесенням змін до Податкового Кодексу України, РБО звернулася до Міністерства фінансів України із пропозицією врегулювати питання з податком та орендною платою за земельні ділянки змінами до Податкового кодексу.

Результат: 21 грудня 2016 року ВРУ схвалила зміни до Податкового кодексу, які повністю звільняють підприємців від сплати земельного податку та орендної плати за земельні ділянки, розташовані на тимчасово окупованій території. Змінами також передбачено, що нараховані та сплачені за період проведення антитерористичної операції суми плати за землю вважаються надміру сплаченими грошовими зобов’язаннями та підлягають поверненню.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/407024.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua