Роми в Україні продовжують бути найбільш вразливою та дискримінованою категорією населення

14 дек, 14:10

У рамках здійснення моніторингу дотримання прав громадян в Україні Представник Уповноваженого з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності Аксана Філіпішина спільно з представниками Міжнародного Фонду «Відродження» здійснили візити до місць компактного проживання ромів у Черкаській області.
Насамперед, це пов’язано з тим, що роми в Україні продовжують бути найбільш вразливою та дискримінованою категорією населення, вони щодня зазнають утисків практично у всіх сферах життя: залишаються невирішеними питання доступу ромів до освітніх та медичних послуг, працевлаштування, документування, забезпечення житлом, реєстрації місця проживання тощо.
Так, під час візиту до м. Золотоноші відбулася зустріч з представниками ромської громадської організації «Романі Рота», під час якої обговорювалися питання щодо документування неповнолітнього Р., який протягом майже двох років не може отримати паспорт. Також порушувались питання соціального захисту ромів, які є внутрішньо переміщеними особами у зв’язку з проведенням АТО.
Крім того, за результатами візиту відкрито провадження за фактом підбурювання до дискримінації та поширення мови ворожнечі щодо ромської громади, яка проживає на території м. Сміла Черкаської області. Зокрема стало відомо, що окремі жителі міста Сміла звернулися до Смілянської міської ради зі скаргою на дві багатодітні ромські родини. У зв’язку з цим, до порядку денного 23-ї сесії Смілянської міської ради було включено питання щодо обговорення звернення жителів. На сесії міської ради один із скаржників вдався до мови ворожнечі щодо ромів, зокрема назвав всіх ромів крадіями, ледарами, без надання доказів та свідків звинуватив ромські родини в протиправних діях.
Представник Уповноваженого Аксана Філіпішина зустрілася з цими родинами, які у свою чергу розповіли, що вони не вчиняли будь-яких протиправних дій, а зазнали утисків через невдалу спробу сусідів в незаконний спосіб заволодіти помешканням, яке вони винаймають.
За результатами зустрічі направлено звернення до в.о. голови Смілянської міської ради з проханням вжити заходів щодо врегулювання вказаної конфліктної ситуації у м. Сміла та з метою недопущення порушення прав представників ромської національної меншини.
Також направлено запит до Управління забезпечення прав людини в поліцейській діяльності Національної поліції України.
Провадження у цій справі триває.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/405373.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua