Спільна заява з нагоди Міжнародного дня за ліквідацію насильства проти жінок, 25 листопада 2016 року

28 ноя, 08:37

Франс Тіммерманс, Перший віце-президент Європейської Комісії, Федеріка Моґеріні, Високий представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики та Віце-президент Європейської Комісії, Йоганнес Ган, Комісар з питань європейської політики сусідства і перемовин про вступ до ЄС, Невен Міміца, Комісар з питань міжнародної співпраці та розвитку, Дімітріс Аврамопулос, Комісар з питань міграції, внутрішніх справ і громадянства, Христос Стиліанідес, Комісар з питань гуманітарної допомоги і управління у кризових ситуаціях, Вєра Юрова, Комісар з питань юстиції, прав споживачів і ґендерної рівності, Тібор Наврачич, Комісар з питань освіти, культури, молоді і спорту та Джуліан Кінґ, Комісар з питань безпекового Союзу, виголосили таку заяву:
 
Сьогодні, в Міжнародний день за ліквідацію насильства проти жінок, ми говоримо: досить означає досить.
 
Жінки та дівчата – і в ЄС, і поза його межами, - все ще стають жертвами масштабного насильства. У всьому світі жінок та дівчат продовжують бити вдома, вони стають жертвами сексуальної та економічної експлуатації. На них нападають на вулиці чи на роботі, їх домагаються в інтернеті чи під час спортивних заходів. Їх ґвалтують, калічать, або ж змушують виходити заміж. Кожна третя жінка в ЄС на сьогодні ставала жертвою однієї із форм насильства за ґендерною ознакою. Ми не можемо залишати без уваги величезні наслідки, які це насильство спричиняє у сім’ях, спільнотах, суспільствах та економіці.
 
ЄС повинен робити більше для того, щоб ліквідувати всі види насильства проти жінок. Майже 25% жінок в ЄС відчули на собі, від віку 15-и років, фізичне та/або сексуальне насильство від свого партнера. Більш ніж кожен четвертий європеєць вважає, що статевий акт без згоди можна виправдати. Більш ніж кожен п'ятий європеєць думає, що жінки часто вигадують, або ж перебільшують, коли заявляють про домагання чи зґвалтування. Жертви насилля часто не сповіщають про злочини. Свідки злочинів іноді вагаються діяти. Разом ми повинні побороти ці проблеми, так само як і стереотипи, що ставлять жіночі голоси під сумнів. Ми маємо показати, що насильство проти жінок не є прийнятним та не буде толеруватися.
 
Жінки та дівчата є особливо незахищеними під час конфліктів та надзвичайних ситуацій, коли значно сильнішими стають жорстокість, домагання, торгівля людьми, експлуатація та безліч інших форм насильства за ґендерною ознакою. Внаслідок цього мільйони жінок та дівчат змушені покинути власні домівки. Однак, поки вони у дорозі або шукають притулку в таборах для біженців, ці жінки та дівчата наражаються на небезпеку насильства з боку таких же мігрантів, контрабандистів, або ж навіть представників влади деяких країн. Майже усі жертви торгівлі людьми з метою сексуальної експлуатації в ЄС є жінками та дівчатами, що потрапляють у рабство під час небезпечних подорожей країнами з-поза меж ЄС.
 
Ми невпинно працюємо над тим, аби змінити ситуацію. Наші гуманітарні проекти із запобігання насильству за ґендерною ознакою охоплять майже 3,4 мільйонів жінок, дівчат, хлопців та чоловіків по всьому світі. Це — частина Плану дій ЄС з ґендерних питань, який він планує реалізувати у своїй зовнішній політиці в 2016-2020 роках. Ми продовжимо піклуватись про жінок та дівчат, чиї права порушуються у всьому світі — вони не мають змоги здобути освіту, знайти роботу, брати участь у політичному житті, не мають рівних прав в успадкуванні майна, громадянстві чи праві на володіння землею. В 2017 році ми надаватимемо конкретну підтримку жертвам насильства у найвіддаленіших та найбільш небезпечних регіонах.
 
ЄС також нарощує свої зусилля у наданні медичної допомоги, правової підтримки, належної психологічної та психосоціальної допомоги жінкам та дівчатам, що прибувають до ЄС, втікаючи від збройних конфліктів, переслідувань, нестабільності чи зубожіння, а тимчасом стають жертвами дискримінації та насилля.
 
Сьогодні Європейська Комісія розпочинає низку дій, запланованих на 2017 рік. Їхня мета - побороти насильство проти жінок та дівчат у всіх його формах. Ми виділили 10 мільйонів євро на підтримку локальних зусиль із запобігання насильству за ґендерною ознакою та допомогу його жертвам у Європейському Союзі. Наша мета —надати більше інформації та підвищити рівень обізнаності громадян про насильство проти жінок. Ми орієнтуємось як на широку громадськість, так і на професіоналів, які можуть допомогти змінити цю ситуацію —  поліціантів, вчителів, лікарів, суддів тощо.
 
Ми мусимо раз і назавжди сказати «ні» очевидним порушенням наших засадничих прав. Ось чому ми беремось до справи вже сьогодні. Ми працюватимемо разом із країнами-членами ЄС, аби покласти край насильству проти жінок. Усі жінки та дівчата повинні жити вільними від страху та насильства, як у Європейському Союзі, так і будь-де у світі.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/404272.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua