Як покарати кібершахраїв: лікбез для суддів і прокурорів

09 ноя, 13:36

Фахівці Асоціації ЄМА розкажуть українським прокурорам і суддям про специфіку злочинів у сфері платіжних інструментів.
Як свідчить статистика, проблема кібершахрайства у сфері платіжних інструментів останнім часом стає надзвичайно актуальною для України. У 2015 році тільки під час онлайн-платежів шахраї зняли з рахунків українців майже 95 мільйонів гривень. Ще 15,2 мільйона гривень злодії вкрали за допомогою банкоматів, 13,9 мільйона – під час розрахунків у торговельних мережах. За 6 місяців 2015 року Управлінням боротьби з кіберзлочинністю було виявлено 2 385 кіберзлочинів, з яких 956 – правопорушення з використанням платіжних інструментів. При цьому, всього було винесено менш ніж 230 обвинувачувальних вироків за шахрайство в сфері електронних платежів та карткових розрахунків. Зрозуміло, що в такій ситуації злочинці почуваються безкарними і відважуються знову порушувати закон.
Причин вкрай низького відсотку притягнення до відповідальності кібершахраїв декілька. По-перше – недосконале законодавство, зокрема декриміналізація статті 200 «Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, обладнанню для їх виготовлення» Кримінального кодексу України. По-друге, і на цьому особливо наголошують фахівці, – недостатня поінформованість працівників органів прокуратури і судової системи щодо актуальних фінансових кіберзагроз, що суттєво знижує ефективність розслідувань платіжного шахрайства і можливість притягнення злочинців до кримінальної відповідальності.
«Сьогодні ми маємо визнати, що вітчизняна правоохоронна і судова система ще не в повній мірі готова до боротьби з кіберзлочинцями. І в першу чергу внаслідок того, що правоохоронцям і правозахисникам бракує знань. Навчання працівників судів і прокуратури та надання їм інформації, яка допоможе під час досудового розслідування, підтримання державного обвинувачення та розгляду справ щодо злочинів з використанням платіжних інструментів, має бути одним із першочергових кроків у протидії кіберзлочинцям», – говорить Олександр Карпов, директор Української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем ЄМА.
Підвищення рівня обізнаності суддів і прокурорів зі схемами та особливостями скоєння злочинів із використанням платіжних інструментів стало однією із цілей Національної програми сприяння безпеці електронних платежів і карткових розрахунків Safe Card, яка реалізується зараз в Україні Асоціацією ЄМА за фінансової підтримки Державного департаменту США.
У рамках Програми у вересні-жовтні проведено зустрічі фахівців Асоціації із представниками Національної академії прокуратури України та Національної школи суддів України і підписано меморандуми про взаєморозуміння. Документами передбачено не лише проведення експертами Асоціації тематичних круглих столів за участю прокурорів та лекцій для суддів, а й спільну розробку спеціальних курсів, що будуть включені в навчальні плани Національної академії прокуратури України та Національної школи суддів України, а також створення інтерактивного навчального курсу для суддів та кандидатів на посаду судді.
Крім того, прийнято рішення про проведення Асоціацією ЄМА і Національною школою суддів України постатейного аналізу наявної судової практики і підготовки рекомендацій суддям для уникнення типових помилок у ході судового розгляду справ. Адже сьогодні в Україні відсутній будь-який роз’яснювальний акт для органів судової влади, який би узагальнював судову практику та містив рекомендації щодо розгляду справ у сфері здійснення платежів.
«Станом на сьогодні повністю готові та апробовані на аудиторії суддів першого та третього-пятого року призначення авторські тематичні лекції, присвячені особливостям правової кваліфікації злочинів з використанням платіжних інструментів та особливостям їх судового розгляду», – зазначила Діана Губська, юрист, координатор проектів Асоціації ЄМА, автор освітніх матеріалів, – У ході лекцій судді отримують информацію про найактуальніші шахрайські схеми та злочини у банкоматній мережі та з використанням платіжних інструментів, такі як скіммінг, фішинг, вішинг, соціальна інженерія, несанкціоноване заволодіння конфіденційною інформацією з платіжних інструментів та їх подальшу підробку, злом систем дистанційного банківського обслуговування, вірусне програмне забезпечення тощо, а також про найбільш типові помилки процедурного та процесуального характеру, що допускаються у ході розгляду зазначеної категорії справ».
До речі, цикл круглих столів вже розпочато, – 25 жовтня відбулось перше засідання за участі прокурорів місцевих прокуратур. Фахівці Асоціації ЄМА у рамках тренінгу не лише пояснили прокурорам деякі особливості розслідування та фіксації слідів окремих видів злочинів із використанням платіжних інструментів, а й продемонстрували зразки обладнання, що використовується злочинцями у банкоматній мережі. До кінця 2016 року буде проведено ще 2 круглих столи у такому ж форматі – у листопаді та грудні 2016 року. Аудиторія зазначених круглих столів – процесуальні керівники досудовим розслідуванням місцевого рівня, а також прокурори, що спеціалізуються на фіскальних злочинах, у тому числі з боку контролюючих органів.
«Питання підвищення рівня обізнаності працівників органів прокуратури для ефективного проведення досудового розслідування і підтримання державного обвинувачення у кримінальних провадженнях щодо злочинів із використанням платіжних інструментів, а також створення умов для розробки єдиних підходів при розгляді зазначеної категорії справ сьогодні як ніколи на часі – ми маємо бути на крок попереду шахраїв. І розраховуємо у цьому питанні на допомогу з боку експертів Асоціації ЄМА», – прокоментував співпрацю з Асоціацією Георгій Попов, проректор Національної академії прокуратури України.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/403118.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua