Відшукайте своїх героїв. Ви не можете бути лише жертвою — всесвітньовідома історик Енн Еплбаум

09 ноя, 08:32

В Лондоні обговорювали українську політику національної пам’яті.

Всесвітньовідома історик, авторка Історії ГУЛАГу Енн Еплбаум на дискусії щодо української політики національної пам’яті, організованій Українським інститутом в Лондоні, приділила увагу “підводним течіям” травматичного минулого, які є у багатьох країнах.

“Дебати про те, як пам’ятати і вшановувати минуле стають частиною сучасної політики майже в усьому, що ви робите. Важливо уникнути політизації і стимулювати цю дискусію. Чим її більше, тим більше нацією ви стаєте”, — говорить пані Еплбаум.

“Знайдіть різноманітних героїв, якими ви можете пишатися. Адже ви не можете просто повторювати “ми стали жертвою””.

Як відомо, торік Україна ухвалила закон “Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті”. Нормативний акт не іменує героїв, але визначає правовий статус людей, які брали участь у всіх формах політичної, збройної та іншої колективної чи індивідуальної боротьби за незалежність України у XX столітті в складі різноманітних структур та організацій Української Народної Республіки, збройного визвольного руху та дисиденського руху.

Аліна Шпак, перша заступниця Голови Українського інституту національної пам'яті пояснила, що українці були позбавлені своєї історії, не мали права говорити вголос: “Навіть говорячи про декомунізацію в тому вузькому сенсі, в якому ми її особливо яскраво бачимо останній рік (мова йде про зміни назв та демонтажі пам’ятників), слід розуміти, що те, що є ностальгією та минулим для одного покоління, може стати майбутнім для іншого. А цього не можна допустити. Адже за кожної такою назвою чи пам’ятником стоять цінності та правила епохи, в якій не було місця людині, її інтересам та правам”.

Захід, який відвідало близько 100 осіб, був організований Українським інститутом в Лондоні (Ukrainian Institute, London) у партнерстві зі Школою слов'янських та східноєвропейських студій в Університетському коледжі Лондона (School of Slavonic and Eastern European Studies в University College London).


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/403091.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua