Будьте уважні до родимок

30 окт, 12:04

Мода на родимки була в далекому XIII столітті: жінки, позбавлені них, ставили собі на обличчі штучні мушки.

А вже в XV столітті родимки вважалися мітками диявола, і їх власниці переслідувалися інквізицією. У сучасному світі деякі види родимок вважаються не тільки естетичним дефектом, але і тривожним сигналом - одним із симптомів небезпечного онкологічного захворювання - меланоми.

Родимки (або невуси) зазвичай з'являються в дитинстві чи в підлітковому віці, а також під час вагітності. Причина їх появи - переміщення мелацінітов (пігментних клітин) з глибини тканин до поверхні шкіри. Спочатку родимки представляють собою доброякісні утворення, які абсолютно нешкідливі. Проте з віком, під впливом зовнішніх факторів, доброякісне утворення може переродитися в найбільш небезпечний різновид раку шкіри - меланому. Її підступність полягає в тому, що вона може непомітно для пацієнта розвиватися в поверхневих шарах шкіри від 5 до 50 років. Оскільки клітини в області родимки  недостатньо міцно пов'язані одна з одною, злоякісні клітини можуть "відриватися" від основної маси пухлини і розноситися по всьому організму, утворюючи метастази в життєво важливих органах.

Коли ж починати хвилюватися? На думку фахівців, щоб спровокувати переродження невуса в меланому, як правило, потрібен певний зовнішній подразник, найбільш небезпечний з яких - сонце.

Ультрафіолетове (УФ) випромінювання у великих дозах вражає ядро пігментної клітини, порушуючи процес її відмирання. У результаті такі клітини змушені перероджуватися, накопичуючись і утворюючи пухлину. Тому, якщо на шкірі є родимки, перебування на сонці краще обмежити, а самі родимки під час засмаги, по можливості, приховувати під одягом. Особливо це стосується вагітних жінок, оскільки під час гормональної перебудови організму відбуваються серйозні зміни в клітинах шкіри, що в кілька разів збільшує ризик.

Спровокувати процес переродження родимки також можуть механічні травми, особливо систематичні, які часто трапляються, наприклад, при голінні, розтиранні мочалкою. Ознаками переродження родимки є наступним симптоми:

- зміна кольору невуса (збільшення або зменшення пігментації, нерівномірне забарвлення, утворення темного або червоного кільця навколо родимки);

- лущення, свербіж, печіння, поколювання;

- розмитість контурів родимки;

- збільшення родимки в розмірах, її ущільнення;

- поява тріщин, кровоточивість.

Якщо у вас з'явилася хоча б одна з цих ознак, необхідно терміново відвідати лікаря-онколога. Адже правильне і своєчасне лікування захистить від такого небезпечного захворювання, як рак шкіри.
Часто люди запитують: краще видаляти чи не видаляти? Фахівці вважають, що єдиним способом лікування невуса, що почав "мутацію", є повне його видалення. У даний час існують різні методи видалення родимок - хірургічна операція, рідкий азот, електрокоагулятор, лазер. Який саме метод обрати, залежить від конкретної ситуації.

Лазерна хірургія вважається найбільш сучасним способом, оскільки промінь лазера не ріже шкіру і впливає направлено тільки на пігментовані клітини. Крім того, лазер дозволяє тромбірувати дрібні судини, тим самим попереджає можливе метастазування. Процедура є швидкою і безболісною для пацієнта. Теоретично використання лазера дозволяє уникнути рубців після операції і повністю видалити невус та запобігти його повторній появі. Однак тут дуже важлива кваліфікація фахівця, оскільки у невмілих руках лазер може залишити на шкірі глибокі рубці.

Електрокоагуляція проводиться спеціальним приладом, який являє собою петлю, що нагрівається за допомогою електричного струму до певної температури. Петля розміщується навколо невуса, й уражена область повністю "випалюється". Мінусом цього методу є те, що після нього протягом 1-2 тижнів залишається кірочка, як після опіку. Якщо втручання було глибоким, може залишитися рубець.

Плюсом методу є можливість відразу після процедури відправити видалені тканини на додатковий аналіз.

Кріодеструкція (використання рідкого азоту) - цей метод найчастіше використовується для видалення бородавок. Але, на думку багатьох фахівців, рідкий азот є не кращим способом видалення родимок, оскільки визначити область дії азоту дуже складно. При недостатній дії родимка повністю не видалиться, а при надмірній - залишиться рубець.

Хірургічне видалення родимок - традиційний метод, який застосовують, коли необхідно видалити обширне доброякісне утворення (від 3 до 5 см). Ця процедура проводиться під місцевою анестезією, після операції накладаються шви. Після видалення родимки необхідно суворо дотримуватися усіх вказівок лікаря. Як правило, лікарі рекомендують обробляти утворену кірочку антисептиками, і ні в якому разі не здирати її, оскільки це може призвести до утворення рубця. Також не можна мочити кірочку та користуватися декоративною косметикою на ураженій ділянці протягом кількох днів. І обов'язково потрібно захистити місце видалення родимки від УФ-променів: скоротити до мінімуму перебування на сонці протягом двох тижнів, використовувати крем із максимальним ступенем захисту.

А що робити зі "здоровими" родимками? Якщо родимка не викликає стурбованості, то не варто її видаляти лише з метою профілактики. Якщо ж це естетична проблема - потрібно не боятися її вирішити. Головне, вибрати хорошу клініку і досвідченого фахівця.

pohnews.org

 


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/402132.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua