Непомірне комірне: чи зможуть мешканці Харківщини платити за новими тарифами?

17 окт, 15:55

Майже три мільйони мешканців однієї з найбільших областей України вже незабаром отримають нові платіжки за квартиру з такими ж новими цінами на опалення та й на решту видів комунальних послуг. Отже, осінь–зима 2016 р. принесе харків’янам разом із відносно теплими батареями рахунки  за квартиру з абсолютно гарячими цінами за кожну з використаних благ цивілізації.

Фахівці «Публічного аудиту» давно б’ють на сполох і рахують захмарні ціни на комірне: приміром, якщо два роки тому середній рахунок за житлово-комунальні послуги на Харківщині становив близько 866 грн, то тепер сума сягне орієнтовно 2613 грн, і це при тому, що в 2014 році люди мали значно більший дохід.

Де заробити на такі тарифи?

Кількість безробітних за останні два роки збільшилась на 10 тис. осіб, на 37 % зменшилась кількість вакантних посад, а кількість безробітних на вакантну посаду зросла на 71,4 %. Іншими словами, з 12 охочих знайти роботу зможе її отримати лише одна особа.

Зайняте населення в області ледь сягає 45 %. У «Публічному аудиті» звертають увагу, що саме на них і впаде тягар оплати всього обсягу споживання житлово-комунальних послуг у регіоні. «Люди платитимуть за себе, за батьків та родичів, яких обділять пільгами, і за незнайомих земляків, які отримують субсидію за рахунок сплачених зайнятим населенням у повному обсязі комунальних платежів за комуналку», – говорить керівник «Публічного аудиту», ініціатор «Тарифної мобілізації» Максим Гольдарб.

Тарифи зростають – доходи йдуть у піке

За два роки середня заробітна плата по Харківщині збільшилася в межах 19% – на 1378 грн, але через різку девальвацію гривні, у доларовому еквіваленті, впала на 52 %. Як наслідок,  середній рівень доходу в області не дотягує і до $ 185.

При цьому, як вивчили громадські аудитори, заборгованість із виплатами зарплати з 2014 року збільшилася утричі та майже досягла позначки у 200 млн грн.

Не краща ситуація з пенсією, яка в гривневому еквіваленті збільшилася лише на 244 грн, а в доларовому впала на $ 116. Тож, якщо на початок 2014 року платіжки забирали у харків’ян близько 30 % від зарплати, то тепер «з’їдатимуть» більш ніж 60 %.

А пенсіонер, отримуючи в середньому 1 734 грн, просто фізично не зможе покрити всі комунальні витрати за житло.

Чи врятують субсидії?

Більше 28 % домогосподарств вже оформило субсидії на Харківщині. Треба сказати, це втричі більше, ніж два роки тому. А якщо враховувати середній дохід по області, претендувати на допомогу від держави можуть фактично 100 % домогосподарств області, – прогнозують у «Публічному аудиті». Втім, із субсидіями не все так гладко: заборгованість бюджету по виплаті такої допомоги лише по Харківській області вже сягає майже мільярда гривень і продовжує зростати в арифметичній прогресії.

Ці проблеми нашаровуються на інші й фактично підкошують усю сферу житлово-комунального господарства регіону. Так, брак субсидій спричиняє тотальне зростання заборгованості за оплату комунальних послуг, яка вже за категорією «населення» наблизилась до позначки у 2 млрд грн. Найбільше заборгувало населення за непосильну оплату опалення, гарячої води та електроенергії.

Скільки й за що платитимуть на Харківщині?

Учетверо за останні два роки зросла вартість опалення – 499 грн у цьому році перетворяться на 1918 грн. Витрати на гарячу воду забиратимуть більше в три рази – майже 266 грн, на холодну воду викласти доведеться близько 78 грн. Електроенергія потягне до 200 грн, а утримання будинку та прибудинкової території – в середньому півтори сотні.

Неабиякою проблемою стає і відсутність лічильників тепла в багатоквартирних будинках Харківщини, які обладнані приладами обліку лише на 37 %. Нормативи тепловитрат, закладені в тариф без лічильника, призводять до того, що 63 % мешканців області суттєво переплачують – за підрахунками «Публічного аудиту», суми переплат сягають понад 2,2 млрд грн.

Як боротися з проблемою?

«Тарифи настільки високі не тому, що така висока собівартість послуг – просто в структурі наших платіжок більше половини – це податки, корупція та безгосподарність», – стверджує аналітик «Тарифної мобілізації» Тарас Галайда.

За його словами, у разі зменшення податкового навантаження в структурі вартості газу, впровадження прозорого механізму моніторингу сфери енергетики та комунальних послуг, спрямування українського газу на задоволення потреб населення та посилення відповідальності монополій за неякісні послуги, платіжка за житлово-комунальні послуги в Харківській області може бути вдвічі меншою, і це як мінімум.

Цього й добивається «Тарифна мобілізація» вже другий рік поспіль: справедливої вартості життєво необхідних послуг, без шалених податків та корупційних бажань окремих високопосадовців. Причому, для цього не потрібні кредити МВФ або міжнародні консультанти – лише політична воля, яка в наших політиків виникає лише під сильним натиском суспільства.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/401738.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua