Ділова спільнота сподівається на ефективну реалізацію прийнятого антирейдерського закону

11 окт, 15:03

Ухвалений парламентом антирейдерський закон №5067 може стати важливим кроком в напрямку ефективного захисту прав власника та інвестора в Україні. Звичайно – за умови його бездоганного  виконання на практиці державними реєстраторами та ретельного контролю Мінюсту за їх діяльністю. На цих завданнях і необхідно зосередитись в питаннях захисту бізнесу від незаконного захоплення.  Таку думку висловили в УСПП та Антикризовій раді громадських організацій.
«Незаконне заволодіння правами на власність стало одним із негативних факторів впливу на інвестиційний клімат в Україні, на впевненість підприємців, та й членів трудових колективів  в майбутньому. Поруч із корупцією рейдерство продовжує процвітати попри різноманітні декларації,  нівелюючи будь-які досягнення на шляху формування ділового клімату. За офіційною оцінкою Мінюсту, тільки в 2015 році було близько 3 тис. рейдерських атак, переважна більшість з яких – на жаль, успішні»,  – зазначив президент УСПП Анатолій Кінах.
Він висловив надію, що прийнятий закон буде ефективно реалізовуватись на практиці, а відтак, рейдерство значно зменшиться і в перспективі – буде унеможливлене.
«Звичайно, це не запрацюює одномоментно, але, судячи із прописаних в документі норм, значно звузить можливості незаконних захоплень, фальшування підписів та документації», – вважає Анатолій Кінах.
Водночас, він наголосив, що для викорінення таких злочинів в Україні повинна бути проведена системна і послідовна робота із залученням органів державної влади, правоохоронців, бізнесу та громадських активістів. На цьому УСПП та Антикризова рада наполягають уже давно. В самому союзі створена система корпоративної безпеки, в рамках якої фахівці УСПП допомагають підприємствам захиститися від рейдерських посягань, а сам е головне – за допомогою чіткої системної завчасної роботи  уникнути їх. 
Нагадаємо, основними нововведеннями закону є впровадження нотаріального засвідчення підписів голови та секретаря загальних зборів акціонерів компанії при реєстрації змін юридичної особи; нотаріального засвідчення підписів на статутних документах, розподільчому балансі, заяві про вихід із товариства; кримінальної відповідальності реєстраторів за неправомірні дії при перереєстрації власності.
Крім того , згідно із законом, відбувається збільшення з 30-ти до 60-ти днів терміну оскарження рішень, дії або бездіяльності державного реєстратора, обов’язкове надання в паперовому вигляді витягу із державного реєстру прав.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/401387.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua