Діалог уряду й бізнесу має розширитися до спільної розробки стратегії розвитку економіки

16 сен, 08:41

Бізнес-спільнота вбачає в активізації діалогу із владою можливість вирішити не лише критичні проблеми економіки та податкової, фінансової політики тощо, але й розробити довготривалу стратегію розвитку. Остання повинна сконцентруватися на подоланні першопричин кризових явищ та робити ставку на внутрішній потенціал України. На цьому наголосив президент УСПП, голова Антикризової ради громадських організацій Анатолій Кінах на зустрічі Прем’єр-міністра України В.Гройсмана із представниками бізнесу.
«Позитивним фактором є те, що наш діалог посилюється та набуває системного характеру – це вже друга зустріч за кілька місяців. Важливо, щоб  складні проблеми в соціально-економічному житті країни вирішувалися не методами протистояння та політично-публічних баталій, а цивілізованим конституційним шляхом – через публічні обговорення, дискусії, прийняття спільних рішень тощо», – підкреслив Анатолій Кінах.
Він закликав від імені УСПП та Антикризової ради громадських організацій, що об’єднує близько 100 провідних ділових асоціацій, напрацьовувати в рамках запровадженого діалогу із урядовцями не лише поточні, але й глобальніші рішення задля розвитку економіки.
На його думку, будь-які ініціативи в даному напрямку обов’язково повинні проходити громадське обговорення, незалежну експертизу профільних громадських інституцій. Також сюди належить детальний техніко-економічний розрахунок умов їх реалізації та прогнозних наслідків, зазначення термінів та відповідальних осіб. Ділове співтовариство має пропозиції, сформовані в Антикризовій програмі спільних дій влади і бізнесу,  та готове до дискусії навколо них, участі в їх прийняття чи удосконалення.
Іншим питанням, що турбує промисловців і підприємців,  є потреба підготовки збалансованого бюджету на 2017 рік, що має закласти базу для покращення ділового та інвестиційного клімату. Нагадаємо, його проект Кабмін готується подати цього місяця на розгляд парламенту.
«Залишається величезна проблема дефіциту обігових коштів підприємств. До цього часу не вирішується питання повернення сплаченого наперед податку на прибуток, від’ємного сальдо з ПДВ, «заморожених» коштів через  недосконалу систему електронного адміністрування ПДВ. Все це різко знижає конкурентоспроможність українських підприємств, скорочує ринки, робочі місця, призводить до банкрутства. Не можна допустити, щоб такі складнощі були пролонговані на наступний рік», – переконаний Анатолій Кінах.
Він наголосив, що результат не забариться, коли буде продовжений діалог бізнесу з владою на рівноправній основі, за високого рівня персональної відповідальності сторін.
Представники УСПП входять до робочої групи при Мінфіні, що наразі обговорює фіскальні зміни, та активно напостоює на повному поверненні бізнесу переплат податку на прибуток, інших важливих для підприємництва нормах.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/399997.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua