Проект бюджету і податкові зміни повинні бути внесені не пізніше вересня

13 сен, 09:03

Головним завданням для економіки зараз є недопущення порушення строків бюджетного процесу, проект якого має бути поданий в парламент до 15 вересня. Подальший розгляд проекту повинен також   відбуватися виключно в рамках законодавства.  Ділове середовище категорично не сприймає повторення минулорічної ситуації із прийняттям  фінансового плану країни та  податкових змін «під ялинку». Попри деякі позитиви, пов’язані із відкритістю Мінфіну щодо фіскальних новацій, перспективи податкової реформи досі не є зрозумілими, адже залежатимуть від політичних чинників та  думки міжнародних партнерів. І в цьому головні ризики фінансових розрахунків країни на 2017 рік, зазначають в УСПП та Антикризовій раді громадських організацій.
В союзі, представники якого входять до робочої групи при Мінфіні щодо напрацювання пакету змін до Податкового кодексу, допускають, що фіскальні новації скоріше стосуватимуться покращення адміністрування, ніж потрібних змін ( чи взагалі їх наявності) податкових ставок. А саме останнє – основне очікування бізнесу та чинник, що може стимулювати діловий клімат. Втім, до цього йдеться, адже, не встигнувши із прийняттям податкових новацій до середини року, проект бюджету розраховується на старій базі.
«Розрахунок прибуткової частини бюджету – також не дуже стабільна константа, адже прив’язана до наявності чи відсутності траншу МВФ та таких непрорахованих чинників як, наприклад, приватизація. В цьогорічному плані закладалися 17 млрд. гривень від цих процесів, але очевидно, що цієї суми немає», – каже президент УСПП, голова Антикризової ради громадських організацій  Анатолій Кінах.
Додатковим питанням є розрахунки показників експорту-імпорту. Порівняно з першим півріччям 2015 року експорт скоротився на 10,7%, а імпорт – на 5,3%. І експортні надходження, і податки на імпорт  – це також значна частина податкових надходжень до бюджету.
Окрім того, президент УСПП звертає увагу на те, що в проекті бюджету мають бути чітко збалансовані механізми зростання заробітних плат – поруч із вже запланованим значним ростом тарифів. Проста індексація, прив’язана до інфляції – це вже не вихід: необхідно активніше створювати умови росту прибутків громадян, підтримки самозайнятості. Інакше внутрішній ринок не оживити.
«Що потрібно зробити зараз? Прискоритися із прийняттям вищезазначених основоположних документів для того, щоб дати час бізнесу, інвесторам адаптуватися, розробити плани та стратегії дій. Основним «ворогом» економіки є невизначеність із правилами гри та ризики несподіваних податкових змін. Саме цього потрібно уникнути вже на початку цієї осені», – вважає лідер ділової спільноти України.
Окрім того, він закликає не вдаватися  в публічному політичному просторі до популізму,  викликаючи можливі суперечки в коаліції, а працювати командно, приймаючи найоптимальніші для сучасного економічного стану рішення.
«Добре, що наразі немає таких неприпустимих політичних торгів і баталій, як минулого листопада-грудня. Сподіваємося, що і податкові зміни будуть ухвалені вчасно, за широкої участі ділової спільноти, громадських об’єднань та організацій», – резюмував Анатолій Кінах.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/399750.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua