Валерія Лутковська: «Ключові установи мають бути обізнаними з сучасними стандартами документування та розслідування катувань»

09 сен, 12:49

Таке переконання висловила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини під час відкриття роботи дводенного консультативного семінару «Документування та розслідування катувань в Україні: впровадження Стамбульського протоколу».
«У якийсь момент стало зрозуміло, що необхідно доносити стандарти до людей, які знаходяться на місцях і кожного дня стикаються з жертвами катувань. Я вдячна місії ООН з прав людини в Україні і Лікарям за права людини, що вони погодилися провести спільний захід, розповісти і навчити усіх учасників сьогоднішнього заходу сучасним стандартам документування катувань», – зазначила Валерія Лутковська.
Перша частина семінару була присвячена обговоренню міжнародних стандартів для ефективного розслідування та документування катувань та жорстокого поводження, медично-правових його аспектів та можливих проблем і викликів для Україні у цій сфері.
Голова Європейського комітету з питань запобігання катуванням Микола Гнатовський ознайомив присутніх із рекомендаціями ЄКПК щодо документування та розслідування катувань.
Друга частина семінару проводилась у формі панельних дискусій на такі теми:
- збір та документування фізичних та психологічних доказів катувань,
- фізичні та психологічні докази катувань як підстава початку правового розслідування,
- фізичні та психологічні докази катувань у правовому розслідуванні катувань,
- документування та розслідування катувань у правовому контексті правової та пенітенціарної реформ та реформи судової експертизи.
Сьогодні, 9 вересня, у другий день консультативного семінару за вищеназваними темами проводиться огляд перешкод та досягнення консенсусу щодо пріоритетних дій для покращення документування катувань. Підбиваючи підсумки заходу, планується розробка плану дій щодо впровадження Стамбульського протоколу. Участь у семінарі беруть працівники Офісу Омбудсмана, медичних частин пенітенціарних установ, Міністерства охорони здоров’я, судово-медичної експертизи, Національної поліції, Генеральної прокуратури, СБУ, Міноборони, Мін’юсту, адвокати, представники громадських і міжнародних організацій.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/399530.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua