Остап Семерак: Стратегія управління муніципальними відходами відкриє шлях до прозорого ринку

08 сен, 08:29

7 вересня 2016 року Міністр  екології та природних ресурсів України Остап Семерак взяв участь в урочистому започаткуванні Європейським Банком Реконструкції та Розвитку розробки для України Національної стратегії управління муніципальними відходами «Шлях до ринку».
Вітаючи започаткування проекту ЄБРР, Остап Семерак зазначив, що Мінприроди почало системне реформування сфери поводження з відходами загалом. «Реформування системи поводження з відходами – одне з пріоритетних питань, які стоїть на порядку денному Мінприроди. За короткий термін нам вдалося домогтися ухвалення ліцензійних умов для підприємств, які займаються утилізацією небезпечних відходів та започаткували електронне декларування відходів. На черзі – запуск сервісу інтерактивної мапи сміттєзвалищ України. І на грудень ми вийдемо з Національною стратегією поводження з відходами»,- сказав Міністр.
Окремо Остап Семерак виділив проблему управління муніципальними відходами. «Даний проект є одним із напрямів спільної роботи в рамках створеної у Міністерстві екології та природних ресурсів України Робочої Групи, яка напрацьовує складові Національної стратегії поводження з відходами. Тільки вироблення системного бачення на роки вперед свідчитиме про серйозний підхід до вирішення проблеми»,- зазначив Міністр.
«Я особисто дуже ціную активну позицію ЕБРР, який фахово допомагає Україні в реформуванні галузі. Для нас важлива допомога Банку у підготовці важливої складової Національної Стратегії ‑ управління муніципальними відходами. Окрім Стратегії, результатом нашої співпраці має стати чіткий Національний план поводження з відходами, а також проведення комплексного моніторингу стану полігонів та сміттєзвалищ та доопрацьований Рамковий закон про відходи», - зазначив Міністр.
Остап Семерак переконаний, що Україна повинна йти шляхом сталого розвитку та запровадження «зеленої економіки», активно розробляти та впроваджувати інвестиційно привабливі проекти. На думку Міністра, в Україні можуть бути успішно реалізовані бізнес-проекти в сфері збору та переробки сміття, і створення муніципальної стратегії відкриє дорогу бізнесу у цій галузі.
В свою чергу голова представництва ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер зазначив, що в рамках Переходу до зеленої економіки ЄБРР розширює свою програму реалізації проектів енерго- та ресурсоефективності, співпрацюючи з центральними та місцевими органами влади. «Ми намагаємося сприяти залученню приватних інвестицій у сектор поводження з муніципальними відходами в Україні. Без чіткого бачення подальшого розвитку цього сектору є неможливими ані інвестиції, ані реформи. Ось чому сьогодні ми запускаємо процес розробки Державної стратегії поводження з твердими побутовими відходами в Україні на основі найкращої міжнародної практики стратегічного планування»,- сказав директор, голова представництва ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер.
Даний проект є важливим напрямком спільної роботи в рамках створеної у Мінприроди Робочої Групи, до якої також залучені інші сторони – міністерства та міжнародні партнери, включаючи GIZ.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/399487.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua