Експорт потребує переорієнтації на торгівлю товарами з високою доданою вартістю

07 сен, 13:16

Україна, будучи  експортоорієнтованою  державою, продовжує, на жаль,  втрачати свої позиції на світових ринках. Перше півріччя 2016 року вітчизняний експорт завершив з зниженням у 40%. Війна на сході, природне скорочення торгівлі з РФ та країнами СНД стали об’єктивними причинами такого стану. Втім, не єдиними – проблема і в тотальній орієнтованості на постачання сировини (наразі близько 70% всієї зовнішньої торгівлі), і жорстких валютних обмеженнях НБУ. Ситуацію може виправити через нарощування виробництва і експорту товарів із високою доданою вартістю та відчутне зменшення вартості кредитних ресурсів. На цьому наголосив голова Антикризової ради громадських організацій, президент УСПП Анатолій Кінах в ефірі одного з українських телеканалів.
Він звернув увагу представників влади та своїх колег по промислово-підприємницькому середовищу,  що такий підхід вирішить відразу декілька питань: оживить внутрішній ринок, дозволить створити нові робочі місця, а також «підніме» експорт. Як відомо, ціни на сировинних біржах дуже кон’юнктурні. До прикладу, вартість зернових залежить від погоди, врожайності – як в Україні, так і інших регіонах. Робити ставку тільки на аграрний комплекс і його сировинну продукцію  – це політика на рівні свідомості колоніальної держави, акцентує експерт.
«На жаль, в нас досі немає чіткої експортної політики. З іншого боку є суворі обмеження НБУ щодо продажу, термінів повернення валютної виручки  плюс досі висока вартість кредитних ресурсів. Це різко знижує конкурентоспроможність наших експортерів. Мінімум 50% від загального обсягу падіння експорту – це вина держави, в першу чергу НБУ і млявої політики уряду в цьому напрямі», – констатує Анатолій Кінах.
Крім вирішення вказаних обмежень на державному рівні, лідер ділової спільноти закликає владу та промислове співтовариство працювати не лише над диверсифікацією експорту, але й зміною його структури на користь продукції з високою доданою вартістю.
«Вивозити не просто пшеницю, а борошно, не сире м'ясо птиці, а напівфабрикати і т.д. І це повинно стати часткою серйозної державної політики, включаючи валютно-курсову, податкову, кредитну, розумного протекціонізму, що прийнято в цілому світі», – каже Анатолій Кінах.
На запитання журналістки, чи виправдано відкриття зони вільної торгівлі  з ЄС, коли Україна до неї експортувала більше, ніж зараз, маючи преференції, експерт відповів, що падіння сталося тому, що на території окупованого Донбасу знаходиться велика кількість експортерів базових галузей економіки – гірничодобувної, машинобудівної, хімічної, які могли постачати свою продукцію на європейський ринок.
«Кожна криза має 2 боки: поглиблення проблеми і нові можливості. Тому саме на часі подбати про конкурентоздатність нашої економіки. ЄС для повинен бути не тільки ринком збуту товарів, а й стимулом якомога скоріше, більш професійно та ефективно модернізувати виробництво, адаптувати економіку до міжнародних стандартів, технічних регламентів, показників якості, безпеки продукції»,  – вважає президент УСПП.
При цьому він відкинув побоювання, що Україна втратила ринок СНД: «Ми можемо ефективно працювати із Білоруссю, у нас тісні дружні стосунки із Казахстаном, іншими державами».
Насамкінець експерт наголосив, що вихід з кризи, шляхи економічного розвитку потрібно шукати не в нових траншах міжнародних донорів, а в опорі на власний потенціал – природний, ресурсний, кадровий, науково-технічний, промисловий.
«Це наше домашнє завдання, яке ніхто крім нас не виконає. Це повинно бути в центрі політики Президента, парламенту, уряду і її необхідно задіяти вже зараз», - резюмував він.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/399362.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua