Валерія Лутковська: «На сьогодні у держави ще й досі відсутнє єдине цілісне бачення подальшої долі внутрішньо переміщених осіб»

07 сен, 13:09

Це зазначила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини під час зустрічі зі Спеціальним доповідачем ООН з прав людини внутрішньо переміщених осіб Чалокою Беяні.
За словами Валерії Лутковської, вже два роки минули з того часу, коли сотні тисяч людей були вимушені залишити свої домівки і переїхати на безпечні території, а в Україні й досі не прийнято довгострокових рішень щодо внутрішньо переміщених осіб, їхньої реальної інтеграції в місцеві громади та соціальної адаптації.
Ще одна проблема, на яку звернула увагу Уповноважений з прав людини, – це відсутність взаємодії між центральними й місцевими органами влади.
«Підзаконні акти щодо внутрішньо переміщених осіб і без того дуже повільно приводяться Урядом у відповідність до національного законодавства, а за відсутності розуміння органами влади на місцях суті ухвалених змін, ситуація ще більше загострюється, і як наслідок – проблеми і порушення прав тільки зростають», – повідомила Валерія Лутковська.
Обговорюючи наявні проблеми у дотриманні прав внутрішньо переміщених осіб, крім питань виплати пенсій, взяття на облік і дотримання політичних прав внутрішньо переміщених осіб, Уповноважений з прав людини зазначила, що в деяких регіонах країни, у яких сконцентрована висока їхня частка, відчувається підвищене навантаження на територіальні громади.
«Є такі випадки, коли кількість внутрішньо переміщених осіб у громаді переважає загальну кількість населення, яка була до конфлікту. В цьому контексті ми спостерігаємо знову ж таки відсутність інституційної спроможності, адже необхідна робота на місцях не проводиться», – переконана Валерія Лутковська.
Не зважаючи на складність проблем внутрішньо переміщених осіб, які потребують комплексного вирішення, Омбудсман України переконана, що спільні зусилля органів державної влади при значній підтримці громадських організацій та ініціатив можуть забезпечити ефективне їх розв’язання.
У свою чергу, Чалока Беяні звернув увагу на важливість врахування міжнародного досвіду під час планування подальших дій щодо вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб.
У зустрічі також взяли участь Старший радник з правових питань Агентства ООН у справах біженців (UNHCR) Юг Біссо, спеціаліст з прав людини Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні Олеся Огризко, Представник Уповноваженого з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб Жанна Лук’яненко, заступник керівника Секретаріату Уповноваженого з прав людини Олена Смірнова.
Зустріч була організована Агентством ООН у справах біженців (UNHCR) у співпраці з Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини (OHCHR) в Україні.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/399360.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua