Мінські угоди «запрацюють» лише за умови відновлення контролю України за своїми кордонами

07 сен, 08:43

Формат переговорів у Мінську, покликаний мирно вирішити «східне» питання, не виправдовує очікувань,  ускладнює  пошук виходу з кризи.  Атаки на українських бійців продовжуються, гинуть люди, втрачаються безцінні життя. Лише повне відновлення контролю за державним кордоном та поновлення дії Конституції, законів України на захопленій  території може кардинально переломити ситуацію – і саме цю позицію Україна повинна відстоювати і в рамках мінських домовленостей,  і на світовій дипломатичній арені. Таку думку висловив президент УСПП, голова Антикризової ради громадських організацій Анатолій Кінах в ефірі одного із українських телеканалів.
«Як підтверджує перебіг подій, Мінськ-2 не веде до миру і заводить ситуацію в глухий кут. По-перше, чи не щодобово гинуть наші бійці, по-друге, сам алгоритм виконання домовленостей не відповідає національним інтересам України. Як можна допускати виконання рішень про проведення виборів,  особливого статуту територій,  якщо Україна як держава не контролює близько 400 км свого державного кордону? Контроль нашої держави за кордоном –  вітчизняними прикордонниками чи спільно з міжнародними силами –  має бути першим пунктом виконання мінських угод», – наголосив Анатолій Кінах.
На його переконання, повернення  контролю за кордоном, повне оновлення дій Конституції та встановлення законів  держави, зусилля з консолідації населення Донбасу навколо таких завдань дозволять  проводити вибори на тих територіях, забезпечити стабільність та  порядок.
При цьому громадський діяч акцентує: Україна повинна чітко сформулювати таку свою позицію  і уяснити, що проблема вирішується не  в форматі Мінськ-2, її треба переводити  в площину Будапештського меморандуму, за яким стоять механізми  чинних міжнародних угод. 
«Чітко фіксувати, що територіальна цілісність України не може бути предметом  політичного або  дипломатичного торгу – і консолідуватися навколо цієї мети. Необхідно додати максимум зусиль, щоб припинити або  мінімізувати втрати людей. Ми мусимо використовувати для цього мирний, дипломатичний шлях»,  – наголосив президент УСПП.
Експерт вважає, що в 2014 році варто було не визначати  протидію російській агресії як антитерористичну операцію, а ввести  в 2 областях воєнний стан. 
«Будучи тоді  в складі Комітету з національної безпеки та оборони ВРУ, я  наголошував: антитерористична операція – це оперативні дії, що тривають від декількох хвилин до декількох годин. На тому етапі необхідно було вводити в Донецькій та Луганській областях надзвичайний воєнний стан, докладаючи усіх зусиль з недопущення порушення територіальної цілісності країни», – зазначив Анатолій Кінах.
Нагадаємо, мінський протокол, метою якого було покласти край кількамісячному кровопролиттю на сході України, був підписаний 5 вересня 2014 року. Більшість його положень, серед яких – відвід військової техніки та незаконних збройних формувань з української території – не виконані й досі. Більше того, за офіційними даними, підконтрольна Україні територія з часу підписання мінських угод скоротилася на приблизно 500 квадратних кілометрів.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/399343.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua