Служба зайнятості розробила прогноз ринку праці до 2017 року

06 сен, 08:37

   Науковці Інституту підготовки кадрів державної служби зайнятості вперше провели дослідження тенденцій попиту на професії та розробили короткостроковий прогноз ринку праці у пілотному регіоні – Житомирській області. Про це заявив в.о. Голови Державної служби зайнятості (Центрального апарату) Валерій Ярошенко, інформує прес-служба ДСЗ.

   «Ми вперше у рамках реформи служби зайнятості провели дослідження для формування короткострокового прогнозу ринку праці. Пілотним регіоном стала Житомирщина і тепер ми плануємо масштабувати проект на всю країну. Це дозволить аналізувати тенденції та значно скоротити обсяги безробіття в країні. Крім того, коли ми перейдемо до середньострокового прогнозу можна буде корегувати державні замовлення у навчальних закладах у відповідності до ринку праці та значно скоротити рівень безробіття молоді. А я нагадаю, що за методологією МОП в Україні майже 1,8 млн безробітних. Провідні країни ЄС вже давно працюють за цією моделлю та роблять прогнози на 5 та навіть 10 років уперед. Це дає їм змогу корегувати державну політику на ринку праці у відповідності до нових тенденцій», – заявив В. Ярошенко.

   За його словами, у Житомирі, Бердичеві, Коростені, Новоград-Волинському було проведено опитування роботодавців щодо поточних і перспективних потреб у робочій силі. У невеликих адміністративно-територіальних одиницях працівники базових центрів зайнятості провели суцільне опитування усіх місцевих роботодавців.

   У більшості районів області роботодавці сьогодні шукають лікарів, водіїв автотранспортних засобів, швачок, кухарів, складальників взуття, продавців, електрослюсарів, електромонтерів, офіціантів, барменів, електрогазозварників, шліфувальників-полірувальників виробів з каменю тощо.

   Результати опитування роботодавців дають змогу спрогнозувати тенденції розвитку ринку праці Житомирщини на 2017 рік. Роботодавці стверджують, що перспективними залишаться вакансії у медичній сфері, вакансії для кваліфікованих робітників з інструментом, робітників з обслуговування, експлуатації та контролю за роботою технологічного устаткування і машин. Також планується збільшення кількості вакансій у сфері торгівлі й послуг. Затребуваними будуть спеціальності швачок, електрогазозварників, кухарів, водіїв, складальників взуття, трактористів-машиністів, електромонтерів.

   «По Житомирському регіону найбільш затребуваними є саме робітничі спеціальності. При цьому ми бачимо, що ринок перенасичений юристами та економістами і у найближчі 2 роки серед роботодавців ці спеціальності будуть не популярні. Чого, до речі, не скажеш про лікарів», - зазначив В.Ярошенко.

   Роботодавці виявили високу зацікавленість такою ініціативою: на 99% анкет отримано відповіді. 99,5% підприємців заявили, що зацікавлені у майбутньому брати участь у подібних опитуваннях. Наступним регіоном, у якому буде проведено короткостроковий прогноз ринку праці, стане Харківщина.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/399310.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua