Михайло Чаплига: «Тема компенсації шкоди, завданої руйнуваннями на Сході України, тільки починає виноситись на високий рівень»

06 сен, 08:36

Це зазначив Представник Уповноваженого з питань зв’язків із громадськістю під час круглого столу «Механізми відшкодування завданої шкоди жертвам воєнного конфлікту на Сході України: пропозиції та перспективи», який  відбувся сьогодні в Офісі Омбудсмана.
«Всі ми розуміємо глибину і складність обговорюваних питань. У ситуації, що склалася, я не можу говорити про єдиний правильний шлях вирішення цих складних проблем, однак  сам факт того, що ми разом із представниками органів державної влади та громадських організацій сьогодні винесли ці теми на обговорення – вже є першим кроком для того, щоб почати їх вирішувати», – зазначив Представник Уповноваженого.
Серед питань, які обговорювалися під час проведення круглого столу, – відшкодування шкоди, завданої руйнуванням житлових будинків і об’єктів інфраструктури, проведення ефективного розслідування за фактами обмеження волі та тримання під вартою осіб незаконними збройними формуваннями, фактів катування і нелюдського поводження з утримуваними, а також надання добровольцям статусу учасника АТО, бойових дій, інваліда війни тощо.
Під час свого виступу голова правління ГО «Громадський комітет захисту прав людини» Микола Козирев окреслив наявні проблеми порушення прав людини через призму як міжнародного, так і національного гуманітарного права.
«Всі ми працюємо над однією темою, тільки під різними кутами зору, однак на сьогоднішній день нам необхідно співпрацювати разом під загальною координацією Офісу Омбудсмана. В такому випадку ми зможемо досягти головної мети і домогтися поновлення порушених прав жертв конфлікту на Сході України», – висловив переконання Микола Козирев. 
Під час круглого столу експерти також опрацювали узагальнені матеріали моніторингу порушень міжнародного гуманітарного права, який проводився  ГО «Українська Гельсінська спілка з прав людини», «Харківська правозахисна група», «Громадський комітет захисту прав людини». За цими матеріалами було обговорено пропозиції щодо вдосконалення нормативно-правової бази для ефективного захисту прав жертв конфлікту на Сході України.
За результатами круглого столу всі рекомендації та напрацювання будуть узагальнені та надіслані Прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману, а також до Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/399309.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua