Бюджет України на 2017 рік: апетити міністерств збільшилися на 370 млрд грн

01 сен, 14:54

Пристрасті навколо бюджету на майбутній рік будуть запеклими, це зрозуміло вже зараз. Апетити міністерств та інших держвідомств небувало зросли – видаткову частину бюджету пропонується розширити більш ніж на 370 млрд грн.

Серед ТОП-5 запитів на додаткове фінансування – Міністерство внутрішніх справ (93,4 млрд грн), Міноборони (57 млрд), Міністерство соцполітики (53,2 млрд), Укравтодор (32,6 млрд), Мінфін (16,3 млрд).

За словами Максима Гольдарба, більшу частину з того, на що є додаткові запити, становлять оборонно-правоохоронні витрати. Як бачимо, влада всі сили кидає на створення поліцейської держави. Причому, запит на поліцію більш ніж у 1,5 рази перевищує суми, необхідні на забезпечення оборонних функцій. Власне, тут все досить логічно – якщо, звісно, оцінювати з позицій влади. Будь-яка правляча верхівка, яка не сприймається в народі, не популярна, більш того, викликає антагонізм, завжди намагається себе захистити за допомогою зміцнення власних охоронних формувань, а це – поліція та армія. Тому й посилюватимуть поліцейську систему – для цього підвищать зарплати поліцейським, працюватимуть над розробкою  озброєння, причому не стільки для захисту від зовнішнього ворога, скільки для наведення «порядку» всередині країни.

Йдемо далі. Мінсоцполітики запросило майже стільки ж, що й ключове оборонне відомство. Чому це відбувається? Влада настільки здорожчила життя в Україні, що це ланцюговою реакцією призводить до величезного дефіциту бюджету, зокрема через завищену ціну на газ для населення. Розмір заборгованостей бюджету перед постачальниками комунальних послуг сягає десятків мільярдів гривень. Вже на сьогодні в зв’язку з ростом тарифів потрібно збільшувати базу субсидій, але в бюджеті на це не вистачає близько 130 млрд грн (!).

Не краща ситуація в Пенсійному фонді, дефіцит якого є справжньою чорною дірою державного бюджету і на сьогодні повністю перекривається з нього. Йдеться про близько 48 млрд грн.

Тому, коли говорять про можливість повторення економічної кризи в нашій країні, змушений розчарувати: економічна криза в Україні і не припинялася – вона триває повним ходом, а наразі просто виходить на новий етап.

Слід очікувати, що ситуація значно ускладниться через відсутність зовнішнього фінансування українських проблем. Ключові світові гравці вже просто не хочуть сідати за стіл переговорів з тими, хто сьогодні на зовнішній арені представляє Україну. Цілком ймовірно, що злагоджені дії з усіх боків спрямовані на те, щоб сьогоднішні можновладці в Україні відійшли в бік, щоб вони дозволили керувати країною іншим людям, з якими світові лідери будуть вести переговори. Недарма місяць тому російське керівництво привселюдно звинуватило керівництво України в терористичних провокаціях. Такий тон розмови на міжнародній арені вже звучить і, судячи з усього, ключових світових гравців він влаштовує.

А це означає, що Україна повинна якось мобілізувати гроші зсередини самостійно. За нинішньої ситуації з торгівлею, з платіжним балансом, з платоспроможністю людей в цілому (за моїми даними, за останні два роки з заощаджень українців було вимито близько 15 млрд дол.) Сподіватися на інвестиції, на жаль, не доводиться.

На сьогодні народне господарство України вимагає величезної кількості грошей, і це точно не 1 і навіть не 10 млрд дол. Отже, що робитиме влада, у якої немає грошей, але є верстат, який їх друкує? Правильно, увімкне його на повну. Треба сказати, він уже працює і прихована емісія має місце – цим, в тому числі, пояснюється зростання цін на долар.

Для того щоб бізнес не закривався, потрібно, щоб українці стали знову платоспроможними, адже зараз всередині країни просто нікому купувати. День у день люди стають біднішими, а отже попит на товари, роботи і послуги падає катастрофічно. А отже, бізнес закривається. А отже, люди втрачають роботу. Ось причини того, що відбувається. Плюс закриті ринки збуту для України, плюс від початку неповноцінні умови ЗВТ, плюс по суті торгова війна – звідси падіння виробництва, експорту, сповільнення притоку валюти. До всього – неналагоджена «реформаторами» податкова система та інвестиційне законодавство; спроба з боку «пашинських» звести рейдерство в ранжир закону – це точно не сприяє притоку інвестицій. Все інше – просто додаток до загальної проблеми.

Для того щоб змінити ситуацію, потрібно: зупинити війну; тим, хто не може керувати країною, якнайшвидше відійти в бік; прийняти законодавство, яке б не відлякувало інвесторів; зробити податкове поле вкрай простим для розуміння людей; на певний час мінімізувати всі податки, витрати на абсолютно роздутий в останні два роки адміністративний апарат.

Треба працювати над відновленням старих господарських зв’язків – це сприятиме розвитку виробництва і торгівлі; адекватна індексація соціальних виплат, заробітних плат, контроль за відповідністю доходів витрат дасть можливість відновити платоспроможність населення, а це, в свою чергу, дасть позитивний сплеск на звичайних ринках. Слід відійти від політики розвитку сировинної, аграрної країни і сконцентруватися на виробництві кінцевих продуктів із високою доданою вартістю.

Припинити красти – це відновить довіру донорів і дасть можливість залучити необхідні кредити. Ввести дуже жорстку відповідальність за розбазарювання державного майна, неправильне використання публічних фінансів, так само як і за хабарництво, – 30 років тюремного терміну з конфіскацією, – цілком справедливе покарання за такі злочини, і ніяк не менше.

Було б добре перетворити Україну у величезний хороший офшор – нехай у нас свої гроші зберігають і провертають бізнесмени з усього світу. Проте для цього треба вирішити проблеми, про які було сказано вище, – інакше марно сподіватися на прихід інвестицій у країну.

Якщо цього не втілити, ми опинимося на порозі гіперінфляції – для її розвитку вже зроблено дуже багато.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/398936.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua