КМДА відмовляється вчиняти дії щодо повернення громаді незаконно відчуженої земельної ділянки Олександрівської лікарні

01 сен, 14:47

Київська міська державна адміністрація не має наміру ініціювати повернення земельних ділянок по вул. Мечникова,1 та вул. Шовковичній, 39/1 на території Олександрівської (Жовтневої) лікарні у власність територіальної громади. Про це сказано у офіційній відповіді Голови КМДА Віталія Кличка на запит депутата Київради від фракції «Об’єднання «Самопоміч», першого заступника голови Постійної комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування Романа Марченка.
«Фактичне повернення таких ділянок у власність територіальної громади міста Києва ускладнюється процедурою розгляду судових справ, стороною в яких є юридична особа – нерезидент України, та бюджет міста Києва зазнає великого фінансового навантаження в зв’язку з розглядом відповідних судових справ», – зазначив у листі Голова КМДА.
Заяву до КМДА з проханням ініціювати судовий процес щодо визнання недійсними договорів купівлі-продажу земельних ділянок по вул. Мечникова,1 та вул. Шовковичній, 39/1 Роман Марченко подав після відкриття за його заявою кримінального розслідування Головним управлінням Національної поліції у місті Києві.
«Пасивна позиція КМДА «підігрує» незаконним власникам і не захищає прав територіальної громади на цю землю, за яку місто не отримало ринкової вартості," -  зазначає Роман Марченко.
Нагадаємо, що земельні ділянки на території Олександрівської лікарні були передані Київрадою у довгострокову аренду ЗАТ «УПІК «Проміндустрія» у 2003 році. На ділянці по вул. Шовковичній, 39/1 орендар зобов’язався побудувати для міста новий медичний комплекс у складі поліклініки, адміністративно-господарського комплексу і корпусу для Національного медичного університету. За це місто надало ЗАТ «УПІК «Проміндустрія» в оренду земельну ділянку площею 0,39 га по вул. Мечникова, 1 під будівництво офісного центру. Земля була надана в оренду терміном на 15 років з правом викупу. Однак за 13 років забудовник не виконав дані зобов’язання.
У 2006 році забудовник вніс авансові платежі в рахунок оплати вартості земельних ділянок. У 2010 році за рішеннями судів права і обов’язки за договором оренди були переведені на ТОВ «Компанія «Сантрейд». В свою чергу «Сантрейд» ініціював звернення до Господарського суду міста Києва, рішеннями якого було визнано укладеними договори купівлі-продажу земельних ділянок на умовах, визначених «Сантрейд», та за цінами, які дорівнювали лише розміру авансових внесків. Таким чином ціна продажу земельної ділянки по вул. Мечникова, 1 склала 2,57 млн грн., а земельної ділянки по вул. Шовковична, 39/1 – 4,71 млн грн. Як свідчить офіційна експертиза, це мінімум у 4 рази менше реальних ринкових цін.
Зареєструвавши право власності, «Сантрейд» продало земельні ділянки компаніям, зареєстрованим в офшорних юрисдикціях. Щоб приховати оборудку за заявою нового власника-нерезидента було змінено юридичну адресу та кадастрові номери земельних ділянок.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/398934.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua