82% дітей в Україні cпоживають солодкі газовані напої

31 авг, 14:45

Асоціація виробників мінеральних та питних вод України та Асоціація дієтологів України спільно з дослідницькою компанією Ipsos вивчили особливості споживання різних напоїв серед дітей. З'ясувалося, що 82% дітей та підлітків у віці 7-17 років споживають газовані напої з цукром. В ході дослідження було встановлено, з якою періодичністю діти різного віку вживають солодкі та інші напої, а також виявлено залежність між рівнем споживання напоїв з цукром дітьми та їх батьками. Отримані результати змушують задуматись: до чого може призвести регулярне вживання солодких напоїв та як боротись із негативними наслідками для здоров’я українських дітей.

Як показало дослідження, 82% міських дітей та підлітків шкільного віку п'ють напої з цукром. При цьому 53% п'ють солодку воду раз на тиждень і частіше, а 4% - вживають солодкі газовані напої кожен день. 44% респондентів повідомили, що солодку воду їм дають батьки.

Із даного дослідження можна зробити висновок про те, що діти повторюють поведінку і звички батьків у харчуванні та у виборі напоїв. Залежність між рівнем споживання напоїв із цукром серед дітей та їхніх батьків – очевидна. Адже 43% із тих дітей, чиї батьки регулярно п’ють газовані солодкі напої, також вживають її часто.

«Це ще одне важливе дослідження, результати якого змушують не лише замислитись, але й діяти. У родині та в навчальних закладах дітей та підлітків повинні постійно застерігати щодо небезпеки надмірної прихильності до солодких газованих напоїв, а також соків, нектарів, солодких молочних продуктів. Попередити дитяче ожиріння можна, наприклад, шляхом вибору на користь звичайної питної води замість солодких напоїв. Лікарям, дієтологам, вчителям і, в першу чергу, батькам слід робити усе можливе, аби діти вживали менше напоїв з цукром» - підкреслює Олег Швець, президент Асоціації дієтологів України.

Згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я, розроблених ще у 2002 році, щоденний рівень вживання цукру повинен не перевищувати 10% від загального раціону, тобто становити не більше 50 грам на добу. В останні роки міжнародні організації, включаючи ВООЗ наполягають на ще більшому обмеженні цукру на рівні менше 5% добової калорійності або 25 грамів на добу.

Через перевищення норми споживання цукру можуть виникнути серйозні проблеми: дефіцит кальцію та вітаміну D, ожиріння, негативний вплив на шкіру, послаблення імунітету, а в майбутньому – цукровий діабет, серцево-судинні хвороби чи рак. Так як дитячий організм – значно вразливіший за організм дорослої людини, регулярне вживання солодких напоїв може завдати непоправної шкоди здоров’ю дитини.

Американська дослідниця Клер Вонг із Медичної школи охорони здоров’я Мейлмена (Нью-Йорк) переконалась, що уникнути негативних наслідків від споживання напоїв з цукром можна шляхом заміни солодкої води на звичайну питну. У ході свого дослідження, що проводилось серед дітей та підлітків віком 2-19 років, вчена з’ясувала, що заміна 220 г солодкого напою звичайною водою може знизити рівень харчової цінності щоденного раціону на 235 ккал.

«Звичку споживати воду потрібно прищеплювати змалечку, - вважає Оксана Бамбура, директор Асоціації мінеральних і питних вод України. - З усіх напоїв тільки вода забезпечує нормальне функціонування організму дітей та підлітків, допомагає їжі засвоюватися, транспортує вітаміни, мінерали та інші поживні речовини до клітин».

 82% - ця цифра свідчить про те, що здорове майбутнє української нації може знаходитись під загрозою. Тому і виникає потреба переконати громадськість у тому, що кожен з батьків відповідає за здоровий та активний розвиток своєї дитини. Найкращий спосіб гарантувати такий розвиток – стати хорошим прикладом: регулярно споживати воду, виключити із власного раціону солодкі напої, а також приділяти достатньо уваги здоровому питному режиму своєї дитини.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/398905.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua