Ділова спільнота пропонує включити в перелік пріоритетних законопроектів актуальні податкові зміни

31 авг, 14:21

Промислова спільнота вітає наміри уряду перед кожним пленарним тижнем виносити на широкий загал перелік пріоритетних законопроектів. Вчора ці законопроекти оприлюднив в соцмережі Прем’єр-міністр країни В. Гройсман. Низка з них направлена на спрощення роботи бізнесу – остаточна і повна відміна використання печатки, 6-ти ліцензій для малого бізнесу, дерегуляція реструктуризації заборгованості господарських товариств. Кілька законопроектів спрямовані на адаптацію до норм та стандартів ЄС в умовах зони вільної торгівлі – встановлення прозорих правил функціонування ринків електроенергії та наші прямі зобов’язання перед ЄС, приведення національного законодавства в частині захисту від дискримінації у відповідність до актів права ЄС. Допоможуть бізнесу закони щодо боротьби з піратством в сфері інтелектуальної власності, дерегуляції механізму створення та розвитку технологічних парків.
Промислова громада давно вимагала ухвалення закону про заборону на вилучення електронних серверів при проведенні окремих слідчих дій, і події останнього тижня з обшуками в компанії КM Cor ще раз підтвердили актуальність цього документу.
«Прозорість та гласність в роботі уряду дуже потрібні. Однак давайте спробуємо дивитися в корінь проблем. Українська економіка потребує завершення комплексної та системної податкової реформи, яка б запровадила нові моделі оподаткування, державного управління, визначила курс на інновації та залучення інвестицій, активізацію ділової активності. Окремі ситуативні зміни 2015 року, які й були повинні трансформуватись на початку 2016 року в справжню реформу, принести кардинальні зміни у сфері оподаткування, так і залишилися «недореформою». Ось і нині кардинальних та реформаторських рішень уряд не пропонує», – наголошує президент УСПП Анатолій Кінах.
Між тим, на думку промисловців і підприємців, чинна податкова система консервує попередні проблеми, стримує можливості бізнесу розвиватися. Зберігається система депонування ПДВ на електронних рахунках, тривають проблеми з отримання бюджетного відшкодування ПДВ, що є прямим зазіханням на кошти компаній, суттєво вимиває обігові кошти. В умовах майже повної відсутності банківського кредитування це є нещадним вдаром по економіці, і виправлення цієї ситуації потребує негайного державного втручання.
Не знайшов свого місця в пріоритетах уряду й обговорений на всіх рівнях органів державного управління, громадських організацій бізнесу законопроект про податок на виведений капітал, хоча він направлений на стимулювання інвестицій в економіку, передбачає справедливий механізм перерозподілу податкового навантаження, не дозволяючи ухилятися від оподаткування шляхом виведення капіталів будь-яким способом, в тому числі і за кордон.
«Я переконаний, що податок на виведений капітал в будь-якій спосіб проб’є собі дорогу та змінить неефективний податок на прибуток. Але втрачається дорогоцінний час – в умовах поглиблення кризи, знекровлення економіки, гібридної війни. Промислова спільнота дуже радить уряду переглянути свої ставлення до цієї проблеми», – наголошує Анатолій Кінах.
В УСПП давно б’ють на сполох, що в країні має місце деіндустріалізація, наслідком якої може стати повне руйнування промисловості, падіння економіки до рівня сировинної, збідніння населення. Нарешті держава звернула увагу на промисловість, є рішення про створення відповідного департаменту у складі МЕРТ, запровадження посади зам міністра. Зараз потрібні законодавчі ініціативи щодо розвитку наукоємних, технічно складних, виробляючих продукцію з високою доданою вартістю компаній, державні програми розвитку окремих сфер промисловості, диверсифікації експорту.
«Відомо, що урядові законопроекті є більш «прохідними» в парламенті, тому вимагаємо від уряду тримати руку на пульсі нинішніх проблем, обираючи такі, вирішення яких значно покращить ситуацію, допоможе подолати соціально-економічну кризу, ефективно вплине на суміжні економічні сфери. Наголошуємо, що промислова спільнота готова брати у відпрацюванні законодавчих ініціатив необхідну участь, ділитися своїм інтелектом та досвідом з творцями законодавчої бази країни», – підсумував лідер промислової громади.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/398902.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua