Про створення умов щодо забезпечення права на освіту осіб з інвалідністю

05 дек, 16:50

На виконання Указів президента України “Про першочергові заходи щодо створення сприятливих умов життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями” та “Про невідкладні заходи щодо функціонування та розвитку освіти в Україні”, з метою забезпечення рівного доступу до якісної освіти осіб, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку Міністр освіти і науки України С.М. Ніколаєнко підписав Наказ “Про створення умов щодо забезпечення права на освіту осіб з інвалідністю”.
 
Зокрема, в Наказі йдеться про необхідність передбачення всіма структурними підрозділами міністерства   конкретних заходів щодо удосконалення організаційно-правового, науково-методичного забезпечення освіти осіб з інвалідністю , необхідність створення авторських колективів з розроблення підручників для дітей , які потребують корекції фізично і (або) розумового розвитку.
 
Зазначено необхідність увійти з клопотанням до Президії академії педагогічних наук України щодо включення до тематики науково-пошукових досліджень системну розробку та апробацію. Комплексного психолого-педагогічного супроводу дітей з тяжкими порушеннями розвитку.
 
Відповідно до Закону “Про реабілітацію інвалідів в Україні” внести зміни до нормативних документів, що регламентують діяльність відповідних загальноосвітніх закладів.
 
У професійно-технічних училищах продовжити роботу щодо створення спеціальних груп для навчання учнів –інвалідів. З урахуванням характеру захворювання.
 
Вивчити питання щодо перепідготовки та підвищення кваліфікації педагогічних, науково-педагогічних працівників, які працюють з дітьми та дорослими з обмеженими можливостями здоров’я, передбачити вивчення предмету “Основи корекційної педагогіки”. Наказом передбачено створення Науково-методичного Центру освіти та соціальної реабілітації осіб з інвалідністю, необхідність розробки переліку наочно-дидактичного, навчально-реабілітаційного обладнання для спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів для дітей з порушення зору, слуху, опорно-рухового апарату, розумово-відсталих, з тяжкішими порушеннями мовлення, затримкою психічного розвитку, передбачити видання необхідної навчальної літератури.
 
При підготовці загальноосвітніх навчальних закладів ( в тому числі інтернатного типу) , професійно–технічних, внз до нового 2006/2007 навчального року вжити заходів щодо забезпечення безперешкодного доступу до навчальних та інших приміщень учнів, вихованців, студентів з урахуванням особливостей їх психофічного розвитку.
 
Передбачено посилити співпрацю з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування щодо вирішення питань подальшого навчання або працевлаштування випускників-інвалідів.
 
Инф.  Урядовий портал
 
 

Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/39886.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua