Бізнес-об’єднання України та Казахстану обговорюють шляхи розблокування транзиту українських товарів через територію РФ

15 июл, 13:22

Найбільші бізнес-об’єднання України та Казахстану обговорюють шляхи розблокування транзиту українських товарів через Росію до країн Центральної Азії. Федерація роботодавців України, Національна економічна палата “Союз “Атамекен” та Конфедерація роботодавців Республіки Казахстан готують проведення спільної зустрічі підприємців двох країн. Також планується залучити до діалогу бізнес Киргизстану та Узбекистану.

Наразі триває формування делегації представників українських компаній для участі у цій зустрічі об’єднань бізнесу України та Казахстану.

“За рядом позицій Казахстан, Киргизстан та Узбекистан є ключовими торговельними партнерами українських компаній. Щорічний експорт українських товарів до цієї Азійської трійки сягає майже 1 млрд. дол. Це майже 3% від усього українського експорту. Тому для нас критично важливо відновити нормальний режим транзиту вантажів”, - зазначає заступник Голови Федерації роботодавців України Дмитро Олійник.

Заступник голови ФРУ також відзначив, що значні збитки несуть, передусім, великі та середні компанії. “За підсумками року втрати кожного із підприємств-експортерів можуть скласти від 1-2 до 10-15 мільйонів доларів”, – відзначив Дмитро Олійник. 

За даними Держстатслужби, у 2015 році Україна експортувала до Казахстану, Киргизстану та Узбекистану продукції на 962,7 млн. доларів, що становить 2,5% всього експорту. У 2014 році сумарний обсяг українського експорту до цих трьох країн склав 1,48 млрд. доларів. Частка трьох країн у структурі експорту сягала 2,7%. Тобто, в 2015 році експорт до Азійської трійки скоротився на 35%.

У ці країни у 2015 році було продано 19% масиву дерева, 18,5% живих тварин, 17% готових харчових продуктів, 16% виробів з каменю, гіпсу та цементу, 13% продукції з полімерів, 10% продукції машинобудування, 9,6% хімічної продукції, 4% виробів з дерева, по 3% текстилю, взуття та транспорту.

1 липня 2016 року президент Росії підписав указ № 319, який вносить зміни до попереднього указу “Про заходи щодо забезпечення економічної безпеки та національних інтересів Російської Федерації при здійсненні міжнародних транзитних перевезень вантажів з території України на територію Республіки Казахстан через територію РФ”. Зазначеним указом запроваджуються додаткові обмеження щодо транзиту через територію РФ товарів походженням з України. Внаслідок запроваджених обмежень виявився обмеженим також експорт до Киргизстану та Узбекистану.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/396135.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua