«Пора» закликає до енергозбереження

01 дек, 15:21

Громадська партія «Пора» звернулася до уряду та Президента Віктора Ющенка з відкритим листом, в якому заявила про необхідність рішучих дій у напрямку підвищення ефективності управління інфраструктурами країни. Зокрема, це стосувалося проблеми енергозбереження в Україні. Про це повідомив журналістам під час прес-конференції член політради громадянської партії «Пора» Валерій Боровик.
 
Прес-конференція проводилася в рамках заходів, спрямованих на зосередження уваги громадськості, уряду та законодавчих органів на проблеми енергозбереження в Україні.
 
За словами В. Боровика, енергоефективність — питання першочергової уваги українського суспільства. У своїй заяві до влади партія «Пора» наголосила на тому, що енергетика є без перебільшення однією з найкритичніших інфраструктур, від стану якої залежить життєздатність суспільства, здоров`я і безпека людей, а також економіка всієї країни.
 
В. Боровик нагадав, що Закон України «Про енергозбереження» був прийнятий ще 10 років тому, і ті проблеми, які цей закон висвітлював перестали бути актуальними.
 
Економіка України, за його словами, сьогодні є енергодефіцитною, адже біля 60% енергоносіїв Україна імпортує. Таким чином залежність всієї економіки від імпорту енергоносіїв стала основною загрозою національній безпеці держави.
 
Він повідомив, що частка енергоресурсів при виробництві продукції в Україні в 5 разів перевищує таку ж саму частку у виробництві західних розвинутих країн.
 
«У західних країнах на відміну від нас є досить чітко відпрацьовані механізми по впровадженню енергозберігаючих технологій. Мається на увазі підвищення тарифів і оплати в залежності від того, який об’єм енергії споживається. Це і податкові пільги тим підприємствам, які закуповують енергозберігаюче обладнання. В тому числі преференції в тендерах, які проводить держава і таке інше»,— повідомив В. Боровик.
 
Зі свого боку партія «Пора» висловлює рішуче занепокоєння ситуацією, що склалася, і робить попередження щодо ризиків та можливих катастрофічних наслідків сьогоднішньої політики влади у цьому напрямі.
 
В. Боровик зауважив, що сьогодні в Україні, на жаль, не усвідомлюють важливість проблеми енергозбереження. У зв’язку з цим, одним із основних стратегічних напрямків економіки України має стати впровадження енергозберігаючих технологій, забезпечення енергоефективності та впровадження технологій по відпрацюванню відновлювальних джерел енергії і т.д.
 
В. Боровик звинуватив уряд і державні органи влади в тому, що вони недостатньо уваги приділяють проблемам диверсифікації джерел енергопостачання в Україну. «Сьогодні громадянська партія „Пора” хоче зосередити увагу на тому, що на сьогодні потрібно стратегічно направити зусилля не на пошуки диверсифікації джерел постачання, не на тактичні домовленості по цінам зі старими партнерами, а вся увага повинна бути зосереджена в Україні. Щоб ми тут знайшли всі можливості енергетичної безпеки для держави»,— зазначив він.
 
За його словами, сьогодні в Україні немає політики лобізму енергозбереження. «У Верховній Раді на рівні міністерств і державних органів є лобісти газового комплексу, металургійного, нафтового і так далі. Але лобістів політики енергозбереження в Україні на сьогоднішній день немає. Тому ми сьогодні виступаємо за об’єднання зусиль для лобіювання політики енергозбереження»,— підкреслив В. Боровик.
 
Для цього партія «Пора» закликає всі партії, громадські організації та органи державного управління до рішучих кроків та координації зусиль шляхом підписання Суспільного Меморандуму спільних дій в сфері енергозбереження.
 
На їхню думку завданнями цієї робочої групи мають бути:
- проведення ревізії Законів України, програм Уряду на предмет енергоефективності;
- організація громадського аудиту органів влади у сфері енергоефективності;
- проведення публічних обговорень проблем енергоефективності в регіонах;
- започаткування процесу розробки державної стратегії енергоефективності;
- створення інституційних умов реалізації нової державної стратегії та програм.
 
Одним з наслідків роботи групи має стати створення Національної комісії з енергозбереження з розширеними функціями та повноваженнями на рівні міністерства та підтримка ініціативи про створення окремого Комітету Верховної Ради України з питань енергозбереження для втілення протягом наступних 2-ох років нової стратегії України з енергозбереження.
 
Невдовзі партією буде запропонована концепція програми енергозбереження та ефективного використання енергоресурсів України. Все це робиться для того, щоб Україна з енергоспоживаючої країни стала пристойним гравцем на енергетичному ринку Європи.
 
Довідка ElcomartNews. Офіційно ГК «Пора» розпочала свою діяльність на початку 2004 року за ініціативою колишніх лідерів студентського руху початку 90-х. Головним поштовхом до утворення руху стало критичне посилення авторитаризму в Україні та реальна можливість демократичних змін у зв'язку з виборами Президента України 2004 року.
 
Зважаючи на практичну відсутність незалежних ЗМІ та слабкість опозиційних політичних структур, «Пора» визначила пріоритетом своєї діяльності проведення системи інформаційно-просвітницьких заходів через розгалуженумережу регіональних осередків на всій території України та захист результатів виборіву випадку їх фальсифікації.через розгалуженумережу регіональних осередків на всій території України та у випадку їх фальсифікації.
 
Рух будувався на принципах відкритості, відповідальності, пріоритету суспільних інтересів над корпоративними. «Пора» діяла на основі унікальної методології і організаційної моделі, створеної зусиллями власних фахівців. Досі в світовій практиці ще не існувало аналогічної за масштабом та технологіями громадянської кампанії, спрямованої на забезпечення чесних виборів.
 
Наталія Погосова,
кореспондент
 
ELCOMART News
(www.e-news.com.ua)



)
 
 

Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/39592.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua