Квантові ПК на "електронних пухирцях"

01 дек, 11:29

Вчений Вейцзюнь Яо з Університету Брауна в Род-Айленді (США) стверджує, що розробив нову методику, яку в перспективі можна буде застосовувати для створення квантових комп'ютерів.
 
Квантові комп'ютери можуть зробити справжню революцію завдяки їхній здатності за кілька секунд проводити розрахунки, на які у звичайних машин пішли б сотні й тисячі років. Принцип роботи квантових ПК заснований на використанні так званих квантових бітів (кубітів), які можуть набувати одночасно двох значень - наприклад, одиниця та нуль. Таким чином, чим більша кількість кубітів, тим більшу кількість різних значень може бути представлено зчепленими кубітами. Два кубіти можуть містити чотири різних значення, які можуть оброблятися одночасно, три кубіти - вісім значень і так далі, в геометричній прогресії.
 
Вейцзюнь Яо пропонує застосовувати для формування кубітів не атоми та молекули, як інші вчені, а спеціальні "електронні пухирці". Суть нової технології зводиться до наступного. Для одержання пухирця в охолоджений нижче 2,17° по Кельвіну гелій у стані надплинності на великій швидкості "відстрілюються" електрони. По мірі руху електрони сповільнюються, виявляючись у своєрідних "порожнинах" діаметром 3,8 нанометри, оточених близько 700 атомами гелію.
 
Значення кубіту встановлюються за допомогою спіна електрону. Упорядкування пухирців вчений пропонує здійснювати за допомогою "лінійної квадрупольної пастки" і провідних кілець. Для надання всім спінам однакового значення систему потрібно охолодити до 0,1° за Кельвіном. Надалі маніпуляції з кубітами вчений пропонує проводити за допомогою зміни частоти напруги "квадрупольної пастки" і прикладенням градієнту магнітного поля. Зчитування інформації здійснюється лазером при зниженні напруги на кінці ланцюжка електронів (кожен пухирець дрейфує зі швидкістю, яка залежить від спіна).
 
Вейцзюнь Яо відзначає, що технологія може бути використана для створення системи зі ста кубітів. Теоретично, такий квантовий комп'ютер зможе одночасно виконувати 1030 операцій одночасно. Втім, з'являться такі пристрої, ймовірно, ще дуже не швидко.
 
 
Інф. Рronovosti.com.ua
 

Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/39549.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua