Президент України критикує діяльність органів виконавчої влади щодо реалізації державної політики із захисту прав дітей

30 ноя, 13:00

Президент України Віктор Ющенко різко критикує діяльність органів виконавчої влади щодо реалізації державної політики із захисту прав дітей, перш за все, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Про це він сказав сьогодні, виступаючи на Всеукраїнській нараді під назвою «З любов’ю та турботою до дітей».
 
«На жаль, – констатував Глава держави, – органи виконавчої влади дуже мало зробили для реалізації нової державної політики щодо захисту прав дітей за час, що минув від попередньої подібної наради, що відбулася у липні цього року». Президент підкреслив, що у липні перед органами виконавчої влади були поставлені конкретні завдання, зокрема щодо трансформації структури закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, та їх максимального наближення до родинних форм. «Проте, – сказав В. Ющенко, – за цей час по всіх регіонах України було створено лише вісім нових дитячих будинків сімейного типу і з’явилося лише 28 нових прийомних сімей». Президент підкреслив, що по цілому ряду областей України не з’явилося жодного нового подібного закладу і навіть немає програм їх розвитку на найближчий час. У зв’язку з цим, Глава держави оголосив догану головам обласних державних адміністрацій Чернігівської, Хмельницької, Харківської, Сумської, Тернопільської, Полтавської, Миколаївської, Івано-Франківської, Запорізької, Житомирської, Донецької областей. Крім того, Президент виніс попередження про неповну службову відповідність заступникам голів облдержадміністрацій, які опікуються соціальною сферою Вінницької, Кіровоградської, Львівської, Одеської, Рівненської, Черкаської, Чернігівської адміністрацій.  
 
Торкаючись питання системи фінансування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, Президент підкреслив, що досі органи місцевої виконавчої влади не змогли дійти узгодженої та скоординованої політики щодо виділення коштів на дитину.
 
«Виконавча влада залишилася глухою і продовжує ту практику, яка була в Україні протягом останніх 14 років, – констатував Президент. – Ті сподівання, які були сформульовані у липні, сьогодні практично розвіяні».
 
Звертаючись до статистики, Віктор Ющенко повідомив, що за останні 10 місяців у нашій державі зареєстровано 22 108 дітей-сиріт і дітей, які лишилися без батьківської опіки. Із них 11 228 дітей були взяті опікунами. Інші установи взяли 1 068 дітей, громадянами України було усиновлено 860 дітей, іноземцями – 827 дітей. Віктор Ющенко відзначив, що за поточний рік було створено тільки 8 дитячих будинків сімейного типу. За словами Глави держави, лише 266 дітей були прийняті в установи сімейного типу, всі інші – 8 850 були направлені в інтернати. «Я не можу змиритися з такою політикою. Це – не людська політика, це – не гуманна політика, це – не наша політика», – сказав він. 
 
Віктор Ющенко дав доручення Міністерству освіти і науки, Міністерству у справах сім’ї, молоді та спорту, Міністерству юстиції протягом 30 днів опрацювати пропозиції щодо спрощення процедури усиновлення дітей.
 
Президент також дав доручення Міністерству фінансів розробити нову схему фінансування дітей-сиріт і дітей, що залишилися без батьківської опіки. «Незалежно від статусу з 1 січня наступного року ми виділяємо на фінансування два прожиткових мінімуми на кожну дитину плюс триста гривень на батьків (опікунів дитячих будинків)», – наголосив Президент. «З січня 2006 року ми маємо зробити все, щоб кошти «ходили за дитиною», – сказав він.
 
Під час наради В. Ющенко торкнувся питання неукомплектованості служб у справах неповнолітніх. Президент дав доручення головам облдержадміністрацій протягом двох тижнів «під персональну відповідальність» завершити комплектацію цих служб. «Бажано, щоб це було зроблено достроково», – сказав він. 
 
За словами Глави держави, досі залишається актуальною проблема правового забезпечення дітей. Віктор Ющенко, зокрема, підкреслив, що у ряді регіонів є досить високим показник вихованців інтернатів, які не мають юридично підтвердженого статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. «Це прямий обов’язок влади – починаючи від Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту, Міністерства юстиції, закінчуючи керівництвом інтернатів», – підкреслив Президент.
 
Глава держави також торкнувся питання відсутності у багатьох вихованців інтернатів документів, які стосуються наявності чи відсутності у них житла. Він доручив міністру у справах сім’ї, молоді та спорту Юрію Павленку протягом 60 днів підготувати доповідь Президентові стосовно цього питання.
 
Віктор Ющенко також порушив питання контролю за виплатою пенсій по втраті годувальника. Президент доручив Генпрокурору, міністру юстиції, міністру у справах сім’ї, молоді та спорту та міністру освіти і науки протягом 60 днів провести загальні перевірки за ходом цих виплат.
 
Окремо Президент доручив міністру юстиції Сергію Головатому протягом першого кварталу 2006 року забезпечити виконання чинного законодавства щодо отримання аліментів. 
 
Також Президент доручив віце-прем’єр-міністру України В’ячеславу Кириленку в десятиденний термін надати пропозиції щодо винесення доган та попереджень про неповну професійну придатність тих керівників місцевої виконавчої влади, де спостерігаються негативні тенденції розвитку будинків сімейного типу та збільшення кількості прийомних сімей.
 
Окрім цього, Президент доручив Міністерству освіти і науки розробити програму реформування інтернатних закладів та висловив переконання, що до реалізації цієї програми також має долучитися Міністерство економіки. Міністр юстиції, згідно з дорученням Президента, має прискорити візування законопроекту про органи і служби у справах неповнолітніх.
 
Глава держави звернувся до уряду із закликом сформувати на 2006 рік чіткі завдання по кожному регіону щодо реалізації державної політики захисту дітей.
 
 
Прес-служба Президента України Віктора Ющенка
 
 

Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/39432.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua