НБУ ПРИЙНЯВ ПРОПОЗИЦІЇ УКБС ЩОДО ВАЛЮТНОЇ ДЕТІНІЗАЦІЇ

10 июн, 08:45

Національний банк України підтримав пропозиції Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» щодо послаблення адміністративних обмежень на грошово-кредитному та валютному ринках. Це сприятиме детінізації валютного ринку, поверненню довіри до банківської системи, відновленню ринкового курсоутворення.
Так, Нацбанк врахував цілу низку пропозицій УКБС у постановах від 07.06.2016 № 341 та 342 та подвоїв денні ліміти: на видачу інвалюти і банківських металів з рахунків клієнтів (до 100 тис. грн.), на продаж інвалюти одній особі (до 12 тис. грн.). В УКБС переконані, що це поступово поверне у банківську систему втрачені заощадження населення та суттєво зменшить тіньовий валютний ринок.  
Також регулятор на аргументи УКБС відновив ринковий механізм зміни валютних курсів фінустановами протягом робочого дня та надав можливість встановлювати різні курси в межах регіональної мережі (за різними адресами).
Таким чином, скасовані запроваджені з 2009 р. обмеження курсоутворення, які не враховували регіональні особливості кон‘юнктури валютного ринку та створювали суттєві дисбаланси між попитом та пропозицією валюти. Для недопущення збиткової діяльності фінустанови вимушені були призупиняти валютно-обмінні операції. Як наслідок, це стимулювало діяльність тіньових «мінял», на які вимоги НБУ не розповсюджувались.
Одночасно на пропозицію УКБС відмінити паспортизацію операцій купівлі банками інвалюти у населення та скоротити кількість необхідних для цього документів, регулятор лише скасував вимогу про копіювання сторінок паспорту при купівлі валюти до 150 тис. грн., залишивши незмінною норму про пред’явлення особою документу.
«Сподіваємося, що для подальшої детінізації валютного ринку Нацбанк скасує повну обов‘язкову ідентифікацію осіб, бажаючих продати валюту через легальних суб‘єктів ринку, – зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Крім цього, для відновлення довіри населення необхідно суттєво збільшити ліміти на видачу валютних депозитів, що дозволить повернути у банківську систему частину із вилучених 14 млрд. дол. США валютних заощаджень у 2014-2015 рр.(за даними НБУ)».


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/394219.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua