Україна і Білорусь бажають зміцнювати співробітництво у сфері транспорту

30 ноя, 11:20

29 листопада відбулись українсько-білоруські переговори у галузі транспорту. Українську делегацію очолював Міністр транспорту та зв'язку України Віктор Бондар, білоруську – Міністр транспорту і комунікацій Республіки Білорусь Михайло Боровий.
 
Обговорювалися можливості збільшення перевезень білоруських вантажів залізничним і водним транспортом України з розширенням використання потужностей Миколаївського морського торгового порту (ММТП).
 
Пан Боровий зазначив, що економічний і торговельний потенціал обох країн невпинно зростає, збільшуються обсяги білоруського транзиту територією України, зокрема, калійних добрив. Так, за 9 місяців 2005 року порівняно з відповідним періодом торік транзит калійних добрив з переробкою у ММТП зріс на 39,2%. Доставка добрив у порт здійснюється двома паралельними схемами: залізничною і річковою. За словами білоруського міністра, сьогодні існує необхідність відновлення обсягів вантажних перевезень водним транспортом.  
 
Міністр транспорту та зв'язку України Віктор Бондар запропонував переорієнтувати 60-70% білоруської експортної продукції, яка сьогодні транспортується у напряму Бразілії, Китаю та Індії через порти Прибалтики, на українські порти. За його словами, це більш природньо з точки зору логістики. Міністр звернувся з проханням до білоруської сторони підготувати і надати пропозиції щодо умов такої переорієнтації, а також акцентував увагу на готовності провести модернізацію портів для збільшення обсягів перевалки калійних добрив до 5-6 млн.т на рік та створення можливості навантаження добрив на судна класу „Панамакс” (на відкритому рейді).
 
Обидві сторони висловили готовність вжити заходів, щоб розвивати двостороннє співробітництво на взаємовигідних умовах. Міністри погодилися із необхідністю проведення більш гнучкої транзитної політики на залізничному і водному транспорті із залученням всіх зацікавлених учасників транспортного процесу.
 
У підписаному Протоколі переговорів Міністра транспорту та зв'язку України і Міністра транспорту і комунікацій Республіки Білорусь сторони підтвердили готовність продовжувати співпрацю по формуванню наскрізних тарифів на транзит білоруських калійних добрив залізничним і водним транспортом у напрямі українських портів. При цьому українська сторона погодилася вийти на укладання прямих договорів між Укрзалізницею і виробничим об'єднанням „Беларуськалій” на перевезення добрив.
 
Білорусія готова забезпечити у 2006 році транспортування калійних добрив територією України в обсязі 1,2 млн. тон, з якіх 150-170 тис. тон водним транспортом. У свою чергу українська сторона розробить тарифну сітку, у якій розмір канальних зборів залежатимуть від обсягу здійснюваних перевезень.
 
Ці домовленості мають бути виконані до 15 грудня ц.р., коли у Мінську відбудеться наступна зустріч сторін.
 
Міністерство транспорту та зв'язку України



 

Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/39404.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua