Віктор Ющенко провів зустріч з Біллом Клінтоном

28 ноя, 09:37

Президент України Віктор Ющенко провів зустріч з колишнім Президентом США Біллом Клінтоном, який 27 листопада перебуває в Україні з робочим візитом.
 
На прес-конференції після закінчення зустрічі В. Ющенко зазначив, що радий вітати в Україні Б. Клінтона – «одного з найяскравіших політиків світу, великого шанувальника і прихильника України». У цьому контексті Президент нагадав про значний внесок колишнього американського Президента у закладання фундаментальних основ стратегічного партнерства двох держав.
 
«Дві країни вже багато років працюють у цьому політичному статусі і забезпечують його досить глибоке наповнення. Я це відношу до успішної політики, яка була досягнута у наших двосторонніх відносинах», – сказав В. Ющенко.
 
У ході зустрічі сторони приділили особливу увагу темі підтримки та розвитку національних програм боротьби з ВІЛ/СНІДом в Україні. Президент України високо оцінив меморандум порозуміння між Фундацією Білла Клінтона та українським урядом про підтримку Фундацією цих програм, який було підписано сьогодні.
 
В. Ющенко підкреслив, що документ дає Україні можливість отримати пріоритетний статус у проектах, які підтримує Фундація Б. Клінтона в різних державах. Сьогодні, зазначив він, лікування хворого на ВІЛ/СНІД коштує в Україні 2,5 – 5 тис. дол., що робить його практично недоступним для більшості з тих, хто потребує такої допомоги. Підписаний меморандум дозволить змінити цю ситуацію на краще, вважає Глава держави. На його думку, такий проект є «колосальним внеском» у боротьбу з ВІЛ/СНІД.
 
Президент нагадав крім того, що проблема ВІЛ/СНІД тісно пов’язана з темою поширення в Україні туберкульозу. «Тому мені б хотілося, щоб разом з Біллом Клінтоном, його Фундацією, Міністерством охорони здоров’я, урядом, громадськими комерційними ініціативами навколо цього проекту ми могли найближчим часом сформувати дуже серйозну відповідь на даний виклик», – сказав В. Ющенко.
 
«Я вірю в перспективи цього проекту, вірю в його величезну ефективність», – наголосив Президент, подякувавши Б. Клінтона за підтримку його Фундацією української національної програми боротьби з ВІЛ/СНІД, а також за зусилля, яких він доклав для «організації наших двосторонніх міждержавних відносин».
 
Глава Української держави повідомив, що під час сьогоднішньої зустрічі сторони також торкнулися ряду питань, що стосуються подальшого розвитку співробітництва між Україною та США у різних галузях. Мова зокрема йшла про проекти у сферах енергетики, торговельно-економічної співпраці. «Це надзвичайно важливі для України питання», – підкреслив він.
 
У свою чергу Б. Клінтон на прес-конференції повідомив, що основною метою підписаного сьогодні меморандуму є надання висококваліфікованої допомоги у навчанні медичного персоналу, забезпечення України ліками та обладнанням для тестування хворих на ВІЛ/СНІД за більш низькими цінами. Підписаний документ також стосується програм лікування цієї хвороби для дітей.
 
Він, крім того, розповів, що у рамках роботи Фундації запропонував українській стороні консультаційні послуги у сфері розвитку системи державного управління.    
 
Колишній Президент США зазначив, що протягом останніх місяців «з великим інтересом» спостерігав за подіями в Україні. За словами Б. Клінтона, він бачить в Україні «більш життєздатну демократію, свободу слова, свободу політичного зібрання». «Преса стає більш агресивною і вільною», – сказав він. Б. Клінтон відзначив «великий прогрес» у сфері розбудови економічної та політичної систем України тощо.
 
«Україні за рік вдалося значно покращити інвестиційний клімат», – також підкреслив Б. Клінтон, додавши, що США позитивно оцінили проведення відкритого конкурсу з приватизації «Криворіжсталі». На думку Б. Клінтона, «дух відкритості» – як політичної, так і економічної – що панує зараз в Україні, й надалі сприятиме заохоченню інвесторів, у тому числі американських, до участі в українському ринку.  
 
У зістрічі також взяли участь Прем'єр-міністр України Юрій Єхануров, Глава Секретаріату Президента України Олег Рибачук, міністр охорони здоров'я Юрій Поляченко.
 
Після завершення короткої прес-конференції В. Ющенко та Б. Клінтон поїхали на Михайлівську площу Києва, де вшанували пам’ять жертв Голодоморів. Президент України розповів гостю про традицію, яка нині зароджується в Україні – вшановувати пам’ять загиблих у Голодоморах та політичних репресіях запаленими свічками. В. Ющенко також із вдячністю згадав рішення про визнання Голодомору в Україні геноцидом проти українського народу, яке першим в світі прийняв у 1988 році Конгрес США. 
 
Прес-служба Президента України Віктора Ющенка


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/39122.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua