Іван Сахань: створення інтегрованої системи інспекції праці - актуально для України

25 ноя, 16:40

Міністр праці і соціальної політики України Іван Сахань взяв участь у міжнародній конференції „Шляхи підвищення ефективності здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про працю в Україні і міжнародний досвід функціонування інтегрованих систем інспекцій праці”. Він сказав, що „Україна задекларувала своє політичне рішення рухатися в Європейське співтовариство. Відповідно, ми повинні будувати у себе демократичну державу, керуючись загальноприйнятими європейськими принципами і цінностями. Виходячи з цього, ми маємо створювати не тільки законодавство, але і органи державного управління, органи контролю за дотриманням цього законодавства”.
 
Іван Сахань наголосив: „Ми зацікавлені в тому, щоб в Українідіяла система, яка дозволяла б забезпечувати виконання законодавства про працю, щоб вона   давала можливість функціонуванню бізнесу без перепон. Як це має місце у Європі, де інтегрована система інспекції праці, є цілісною, узгодженою, взаємозв'язаною, і разом з тим, має гнучку концепцію, яка містить такі елементи як: адміністративна інтеграція, процедурна інтеграція і технічна інтеграція, що передбачає багатофункціональність контрольної діяльності”. На думку міністра праці, сьогодні для нашої країни ця проблема особливо актуальна, оскільки зараз відбувається динамічний процес зміни форми власності, створюються нові структури, суб’єкти підприємницької діяльності.
 
За словами міністра, актуальними для України є питання забезпечення всіх працівників гідною роботою, у тому числі і тих, які зайняті в неформальному або тіньовому секторі економіки. Тому держава повинна сприяти підвищенню ролі інспекції праці. Це може бути реалізовано шляхом широкого розповсюдження інформації про наслідки роботи в неформальному секторі економіки, як для держави, так і для роботодавця і, перш за все, для працівника. А також шляхом навчання інспекторів праці методам контролю в неформальному секторі економіки, оцінки умов і методів праці, задіяних в ньому працівників.
 
Іван Сахань також зауважив, що Україна підтримує висновки та рекомендації, зроблені учасниками Люксембурзької конференції (9-11 березня 2005 року) щодо розробки політики стосовно інспекції праці, яка об'єднуватиме всі функції контролю важливі для безпеки, здоров'я і благополуччя працівників, включаючи і такі невідкладні питання як рівноправ'я, гендер, насильство на робочих місцях, робітники – мігранти, розповсюдження ВІЧ/Сніду на робочих місцях і захист віч-інфікованих від дискримінації у сфері трудових відносин, проблеми робочої сили, яка постійно старіє тощо.
 
 Міністерство  праці і соціальної політики України
 
 

Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/39108.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua