Відкритий лист з приводу запланованого у проекті Закону України „Про Державний бюджет України на 2006 рік” (р.№ 8000) подальшого зростання розміру рентної плати за видобуток нафти

25 ноя, 15:57

Голові Верховної Ради України
В. М. Литвину
            Прем’єр-міністру України
Ю. І. Єханурову
            В. о. Голови Комітету з питань бюджету
Л. П. Супрун
            Міністру фінансів України
В. М. Пинзенику
            Народним депутатам України
 
 
На наступному тижні у Верховній Раді України передбачається розгляд у другому читанні проекту Закону України „Про Державний бюджет України на 2006 рік” (р.№ 8000). Статтею 3 законопроекту зокрема заплановане чергове зростання розміру рентної плати за видобуток нафти до 876,17 грн. за тонну.
 
У 2004 році рентна плата за видобуток нафти становила 160 грн. за тонну. У поточному році вона зросла двічі: з січня – до 300 грн., а з серпня – до 550 грн. за тонну. Як наслідок цього зростання за          9 місяців 2005 року до бюджетів усіх рівнів компанією вже сплачено 2,1 млрд. грн., що на 1,158 млрд. грн. або на 123,6% більше ніж за аналогічний період минулого року. Більшу частину цих відрахувань становили рентні платежі. Крім того, компанією достроково сплачено до Державного бюджету понад 673,5 млн. грн. прибутку за 2004 рік в якості дивідендів за належну державі частку акцій (50% + 1 акція).
 
Трудовий колектив ВАТ „Укрнафта”, який нараховує близько тридцяти тисяч працівників, глибоко занепокоєний з приводу можливого подальшого зростання рентних платежів у наступному році, що, в свою чергу, призведе до погіршення фінансового стану компанії в цілому та її працівників зокрема. Протягом останніх трьох років нам вперше, починаючи з 1974 року, вдалося зупинити падіння видобутку вуглеводнів, стабілізувати усі виробничі процеси та фінансовий стан. Наслідком же прийняття бюджету із зазначеним розміром рентної плати неминуче стане зменшення запланованих капіталовкладень в геологорозвідку, буріння, оновлення і модернізацію основних фондів та можливе зменшення обсягів видобутку вуглеводнів і скорочення робочих місць.
 
Уже сьогодні з вищезазначених причин не має можливості підвищити заробітну плату працівникам, що передбачено Колективним договором на поточний рік. А бюджет наступного року, за чергового зростання розміру рентної плати, не стане бюджетом розвитку для нафтовидобувної галузі.
 
Нафтовики, в силу специфіки своєї професії, не можуть зупинити безперервний технологічний процес видобутку вуглеводнів та відстоювати інтереси галузі під стінами парламенту чи уряду. Але наш громадянський обов’язок, активна життєва позиція та турбота про майбутнє наших сімей зобов’язують звернути Вашу увагу на вищезазначені негативні тенденції, які неминуче призведуть до не передбачуваних для галузі наслідків.
За дорученням трудового колективу
 
Голова Об’єднаного профспілкового комітету працівників ВАТ „Укрнафта” 
В. Л. Тютюгін
25 листопада 2005 року
 
 

Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/39096.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua