Київрада чинить беззаконня

24 ноя, 15:05

Київрада в односторонньому порядку розриває свої договірні обов’язки з будівельними компаніями про надання їм земельних ділянок. Такого свавілля деяких органів влади на будівельному ринку ніхто не очікував, адже проекти було вже реалізовано, а гроші знайдено. Чи подумала Київрада про ті величезні кошти, які вона буде змушена сплатити будівельникам та інвесторам у вигляді компенсації за завдану їм матеріальну та моральну шкоду? Невідомо... Тим паче, поза увагою залишилося й те, що кошти на відшкодування підуть з бюджету міста, а це означає, що перш за все постраждають кияни, інтереси яких влада начебто захищає....
 
За словами представників будівельних та інвестиційних організацій, причиною такого рішення Київрада назвала скарги громадськості, яка нібито виступає проти будівництва в цих місцях, але спеціалісти стверджують, що це не відповідає дійсності. На їхню думку, дії Київради суперечать чинному законодавству України.
 
«В односторонньому порядку не можливо і не припустимо скасувати ті рішення, які були видані Київрадою раніше»,— підкреслив виконавчий директор «Української Будівельної Асоціації» Сергій Грабарь.

Він зазначив, що «Українська Будівельна Асоціація» написала відкритого листа до голови міста Києва О. Омельченка з проханням розібратися в цій складній для будівельників та інвесторів ситуації. Їх дуже хвилює небезпечна тенденція скасування Київрадою раніше прийнятих рішень. Резонанс від таких дій вже призвів до призупинення сотні будівельних та інвестиційних проектів у місті.
 
«За таких обставин втрачається довіра до Київської влади, яка спочатку надає земельні ділянки, погоджує будівництво, а потім відбирає їх, відмовляючись від своїх зобов’язань. У жодній цивілізованій країні закон чи рішення зворотної дії не має»,— підкреслив С. Грабарь.
 
Своїми діями Київрада не врахувала думку ані будівельників, ані інвесторів, ані архітекторів, які декілька років працювали над проектами майбутніх споруд і отримали всі погодження та сплатили всі необхідні платежі.
 
Як зазначив С. Грабарь, Київрада перед тим як забрати ділянку мала б в обмін надати іншу і тільки після погодження з інвесторами мала виносити це питання на розгляд сесії. Він підкреслив, що своїм рішенням про відміну надання земельних ділянок Київрада суперечить законам України «Про основи містобудування», «Про планування і забудову територій», «Про архітектурну діяльність». Ці закони зобов’язують саме діючу владу забезпечувати захист законних інтересів та вимог власників або користувачів земельних ділянок та будівель, що оточують місце будівництва. На думку представників будівельних компаній, від такого стану речей програють усі. Окрім того, що місто втрачає в бюджеті пенсійний фонд, воно втрачає ще й робочі місця. Адже кожен будівельник, за офіційною статистикою, дає роботу мінімум 5 робітникам суміжних галузей.
 
Директор ООО «Алексбуд» Олег Полохайло повідомив, що ця проблема відбивається також і на людях, які в свій час за інвестиційними договорами сплатили кошти за своє прагнення побудувати собі житло. «У нас, наприклад, 50% таких квартир вже реалізовано. Уявiть собі кожну родину, яка сподівалася в 2006 році отримати житло і тільки через такі незаконні рішення, на жаль, цього житла не отримає»,— зазначив він.
 
Депутат Київміськради, член Комісії з питань містобудування та архітектури Андрій Миргородський переконаний, що ця ситуація не що інше, як дешеве видовище заплановане Київрадою перед виборами.

«Я сподіваюся, що це непорозуміння, адже в підготовці цих рішень задіяні досить серйозні та солідні люди»,— підкреслив він.

До того ж, на його думку, спроба масової реприватизації на сьогодні негативно позначилася на інвестиційному кліматі та економіці України в цілому. Тому перерозподіл землі в Києві матиме такі ж самі негативні наслідки.
 
«Для того щоб вирішити цю ситуацію необхідно провести переговори. Дві сторони мають потиснути один одному руки, але лише після того, як будуть запропоновані або альтернативні площадки, або буде проведена виплата фінансових витрат людей, які оформлювали в законному порядку ці земельні ділянки»,— зазначив А. Миргородський .
 
Список об’єктів, за якими Київрада розриває договірні обов’язки:
1. вул. Чорнобильська, 9 Б, 11 Б — рішення про земельну ділянку для ООО «Екобуд» скасовано.
2. вул. Немировича-Данченка, 5 — рішення про надання земельної ділянки для будівництва скасовано.
3. вул. Каштанова — будівництво спортивно-розважального комплексу ЧП «Рубин-С». Питання знято з розгляду, справа знаходиться у Верховному Суді.
4. Дарницький бульвар, 1-3 — рішення про надання земельної ділянки для ООО «Кроун» скасовано.
5. вул. Воровського, 41б — рішення про надання земельної ділянки для ООО «Будцентр» скасовано.
6. Володимирській проїзд — узгодження будівництва житлово-офісного центру відкликано.
7. вул. Білоруська, 3 — рішення про надання земельної ділянки ООО «Кроун» для будівництва житлового будинку скасовано.
8. вул. Маршала Жукова, 26 — рішення про надання земельної ділянки для будівництва висотного будинку скасовано.
9. Просп. Правди, 80-82 — рішення про надання земельної ділянки скасовано.
10. вул. Костельна, 6а — рішення про узгодження будівництва багатоповерхового житлового будинку скасовано.
 
Довідка Elcomart News. «Українська Будівельна Асоціація» була створена в травні 2005 року 58 найбільш значними інвестиційно-будівельними компаніями України. На сьогодні членами «УБА» є понад 80 компаній, що успішно працюють на ринку нерухомості.
 
Головна мета «УБА» — сприяти покращенню інвестиційного клімату та розвитку будівельної галузі в Україні, представляти та захищати інтереси будівельників та інвесторів на ринку України.
 
Завданнями «УБА» є формування та популяризація етичних принципів діяльності у сфері будівництва, впровадження єдиних правил для всіх учасників ринку інвестицій та будівництва, формування умов рівної та чесної конкуренції, відстоювання економічних та інших законних інтересів членів Асоціації, пов’язаних з їхньою діяльністю у сфері будівництва, зокрема, у взаєминах з органами державної влади та місцевого самоврядування.
 
«УБА» — це 60% всіх інвестицій м. Києва. Понад 300 успішно реалізованих інвестиційних проектів різного ступеню складності та різного цільового призначення. У портфелі компаній-членів асоціації ряд масштабних інвестиційних проектів — сучасні житлові комплекси, об’єкти соціальної інфраструктури, спортивного призначення та інші.
 
Сумарна площа побудованих об’єктів (з урахуванням тих, що будуть введені в експлуатацію до 1 січня 2006 року) становить 4 000 000 кв. м.

Сума власних та залучених коштів, вкладених у будівництво, становить більш ніж 1,8 млрд. доларів, сумарний обсяг очікуваних інвестицій до 2010 року — приблизно 1 млрд. доларів. Кількість робочих місць, створених компаніями-членами «УБА», перевищує 80 000.
 
Наталія Погосова,
кореспондент
 
ELCOMART News
(www.e-news.com.ua)
 
 
 
 

Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/38925.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua